Ulaşımda Engellilere Kolaylık

Artık engelli vatandaşlarımızda rahatlıkla toplu taşıma araçlarını kullanabilecek. Çünkü, şehir içi yolcu taşıması yapan firmaların araçları engellilere uygun hale olarak yapılmaz ise ruhsat alamayacak. İşte haberimizin detayları…

”Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Hazırlanan Kanun Teklifi” geçtiğimiz günlerde meclisten geçti.

Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren üretilen servis ve toplu taşıma araçlarında engellilerin erişebileceği hizmetler olmaz ise ulaşım firmalarının yolcu taşımaya ilişkin gerekli olan izinleri ve ruhsatları alması imkansız.

Düzenleme yasalaşır yasalaşmaz engelli vatandaşlara ilişkin erişim kolaylığı şehir içi toplu taşıma araçlarında aranacak kriter olacak. Şehir içi toplu taşıma ini ve ruhsatı almak isteyen araçlar öncelikle bu kuralları araçlarına uygulaması gerekmekte.

Kanunda öngörülen engelli vatandaşlara toplu taşıma araçlarında erişim kolaylığı sağlanmazsa karayoluyla turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel  kişilere maddi bir yaptırım uygulanacak. Yani kanuna uymayan firmalar idari para cezasıyla karşılaşacak. Buna ek olarak araçlarının ruhsat, izin ve toplu taşıma yapabilmelerine dair belgeleri alamayacak. Böylelikle engelli vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını kolaylıkla kullanabilmesi için gerekli tüm yasalar çıkarılmış durumda.