9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Okuyucu ve okur kavramları birbirinden farklıdır. Harfleri anlamlı seslere dönüştürerek yazılı metinleri anlayabilen insanlar okuyucudur. Okur ise okumayı bilen her insandan farklı olarak, okuma zevkleri olan, kısacık ömrüne daha çok kitap sığdırabilmek için sürekli okumaya çalışan, süreli yayınları takip eden, seçici ve etkin okuyucudur. Bizim öncelikli amacımız iyi bir okur olmaktır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

27. Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı (Edebiyatın Güzel Sanatlarla İlişkisi)

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Edebiyat adlı metinde Metinde Geçen Kelime ve Kelime Grupları bölümünde verilenler dışında anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz, tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:
  • sembol:belli bir insan topluluğunun uzlaşarak kendisine belli bir anlam yüklediği somut nesne ya da im, işaret
  • Tasarruf: 1.(bir şeyi) dilediği biçimde kullanma yetkisi, kullanım.
  • 2.parayı ya da tüketilecek herhangi bir şeyi dikkatli kullanma, idareli harcama
  • oran: büyüklük, derece ya da nicelik yönünden iki şey arasında ya da parçayla bütün arasında bulunan bağıntı

2. Edebiyatın güzel sanatlar içindeki yerini belirtiniz.

  • Cevap: Edebiyat malzemesi dil olan ve şiir roman gibi türleri olan işitsel (fonetik ) sanatların bir koludur. Müzik ile iç içedir.

3. Edebiyatın diğer güzel sanat dallarıyla benzer yönlerini belirtiniz.

  • Cevap: Müzik sanatına benzer. İkisi de fonetik işitsel sanatların birer koludur. Bunun yanında bir heykeltıraş nasıl yontarsa taşları bir edebiyatçı da sözcükleri o şekilde kullanır.

4. Edebiyatın diğer güzel sanat dallarından ayrılan yönlerini belirtiniz.

  • Cevap:
  • Edebiyatın amacıyla diğer sanat dallarının amacı farklıdır.
  • Edebiyatın kullanmış olduğu malzeme dil iken diğer sanatlar farklı malzeme kullanır.
  • Edebiyatın gerçekliği ele alışı ile diğer sanat dallarının ele alışı farklıdır.

5. Edebiyat adlı metne göre güzel sanatların bir dalı olan edebiyatın kullandığı malzeme, zaman içinde nasıl gelişmiştir?

  • Cevap: Dil canlı bir varlıktır. Zamanla değişir gelişir ve gelişimi hiç durmaz. Günlük yeni kullanımlar teknolojik değişimlerden kaynaklı yeni terim ve kavramlar dilde hemen kendisine yer bulur. Böyle olunca da edebi eserlerde de kullanılırlar.

6. Edebiyat adlı metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:

Açık ileti: Edebiyat nedir?
Örtük ileti: Edebiyatın diğer sanat dallarıyla ilişkisi, Edebiyatın diğer sanatlardan benzer ve farklı yönleri

7. Yahya Kemal Beyatlı’nın Süleymaniye’de Bayram Sabahı adlı şiirini okuyunuz. Okuduğunuz şiirden hareketle edebiyatın mimari, resim, musiki gibi sanat dalları ve coğrafya, tarih gibi bilim dalları ile ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu şiirde muhteşem mimariye sahip Süleymaniye Camii’nin şair de uyandırmış olduğu duyguları okuruz. Bu duygular tarih ve geçmiş ile iç içedir. Bununla beraber edebiyat müzik sanatına benzer. İkisi de fonetik işitsel sanatların birer koludur. Bunun yanında bir heykeltıraş nasıl yontarsa taşları bir edebiyatçı da sözcükleri o şekilde kullanır.

 

“9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir