9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 249

Değerli öğrencilerimiz 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Öncelikle ortamın iyi havalandırılmış yeterince aydınlık ve normal sıcaklıkta olması gerekir. Mümkünse öğrencinin kendine ait bir odası olmalıdır. Eğer öğrencinin evi buna müsait değilse öğrenci olabildiğince sakin ve sessiz ortamlarda dersine çalışmak için çabalamalıdır. Öğrencinin masa başında dersine çalışması uygundur.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 249Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 249 Cevabı (e-posta)

Metni Anlama ve Çözümleme
1. Şikâyetnâme adlı metnin tür özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Arapça, Farsça ögelerle yüklü bir dille yazılan mektupta şiirsel bir üslup ve anlatma tekniği kullanılmıştır. Türü mektuptur.

2. Memurlar, Fuzûlî’ye bağlanan maaşı ödememelerini hangi gerekçelere bağlıyorlar? Belirtiniz.

  • Cevap: Kanunî, İstanbul’a döndükten sonra vakıf memurları birtakım bahaneler öne sürerek bu maaşı şaire ödemez.

3. Mektuptaki şiirsel ögeleri gösteriniz.

  • Cevap:
  • Selâm verdüm rüşvet degüldür deyu almadılar, hüküm gösterdüm fâ’idesüzdür deyu mültefit olmadılar.
  • Yukarıdaki cümlede yer alan almadılar / olmadılar gibi kelimelerin ve seslerin tekrarı anlatımın şiirsel anlatıma yaklaşmasını sağlamıştır.

4. Şikâyetnâme’deki dil ve anlatım özelliklerini belirtiniz.

  • Cevap: Şikayetname, Fuzuli’nin yazmış olduğu bir eserdir.  Kanuni Sultan Süleyman, 1534 yılında Bağdat’ı fethettikten sonra Fuzuli Osmanlı sarayının hizmetine girmiştir. Padişah’a kasideler dizen Fuzuli’nin bu yeteneğinden hoşnut kalan Kanuni, Fuzuli’ye maaş bağlatılmasını emreder. Fakat memurlar bu konuda Fuzuli’ye zorluk çıkarırlar. Fuzuli de bu duruma sinirlenir ve Şikayetname’yi kaleme alır.  Alaycı ve iğneleyici bir dille, memurların bu tutumunu eleştirir. Diyalog şeklinde yazılmıştır. “Dedim ki, dedi ki” şeklinde ilerlemektedir.