11. Sınıf Ekoyay Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Ekoyay yayınları Dil ve Anlatım ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Özellikle sonrasında hatırlamakta güçlük çektiğiniz şeylerle ilgili kısa notlar alın ve görebileceğiniz bir yerde tutun. Bir şeyi okuyarak çalışıyorsanız altını çizin. Her bölüm sonuna o bölümle ilgili kısa notlar alın. Size karmaşık gelen ve anlamakta ya da akılda tutmakta zorlandığınız şeyleri şemalaştırın ve bu şekilde çalışın. Bir teoriyi şeklilerle ifade etmek ya da kronolojik sıralama yapmak işinize yarayabilir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

Sayfa 59

Hazırlık

1)Hayat hikayesi yazmak, kişinin kendi yaşamı ve yaşadıkları hakkında başkalarına bilgi vermek bakımından önemlidir.

Tezkire-i Şuara (Şairler Tezkiresi)

Tezkire klasik Türk edebiyatı şair ve yazarlarının şiirlerini ve hayatlarını kapsayan edebiyat antolojisi görevi gören bir kitaptır. Tezkiretü’ş-Şuara, Tezkire-i Şuara veya tezkire adlarıyla anılan eserler devrin şairlerinin zaman içinde unutulup gitmelerini önlemek, hatırlanmalarına vesile olmak amacıyla yazılmış eserlerdir. İçlerinde en az yüz civarında şair bulunur ve bu yönleriyle şekil olarak günümüzdeki “yazarlar veya şairler sözlüğü”  gibi eserlere benzerler. Konularını şairlerin hayatları, kişilikleri, edebi faaliyetleri ve eserleri oluşturmaktadır. Tezkireler (çok ayrıntılı olmamakla beraber) biyografi eserleri olarak da kabul edilebilir.

Tezkireler çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür. Yazıldığı çağın sosyal, kültürel, ürünüdür. Yazıldığı çağın sosyal, kültürel, sanatsal ortamını içerir. Aynı zamanda günümüz araştırmaları için değerli birer belge ve kaynak durumundadırlar. Şair tezkiresi yazma geleneği XV. Yüzyılda Çağatay sahasında Ali Şir Nevai tarafından kaleme alınan “Mecalisü’n Nefais” ile Anadolu sahasında ise Sehi Bey’in yazdığı “Heşt Behişt” adlı tezkireyi sırasıyla Latifi’nin kendi adıyla yazdığı “Latifi Tezkiresi”; Ahdi’nin “Gülşen-i Şuara”; Aşık Çelebi’nin ” Meşa’irü’ş-Şu’ara” Hasan Çelebi’nin “Kınalızade Tezkiresi”; Beyani’nin yine kendi adıyla anılan “Beyani Tezkiresi”; Riyazi’nin “Riyazü’ş-Şu’ara”;Kafzade Faizi’in “Zübdetül Eşar “; Yümninin “Yummi Tezkiresi” adlı eserleri izler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir