11. Sınıf Top İnkilap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61

Lise öğrencilerinden 11. sınıflar için Top Yayınları İnkilap tarihi ders kitabının belirtilen sayfası aşağıda yazının sonundadır. Burada sizler için hazırlanan yanıtlar uzman kadro tarafından hazırlanmıştır. Benzer yargılar arasında farklı olanı bulma kabiliyeti değerlendirilir. Anlam bilgisini ölçmek için paragraf düzeyinde sorular da sorulur. Bunlar genelde uzun olduğu için öğrenciler arasında “zor soru” olarak değerlendirilir. Burada öğrencinin hem bütünü kavrama düzeyi hem de bütünün parçalarla olan ilgisini anlama derecesi ölçülür.

Değerli öğrenciler hemen aşağıda sayfanın çözümlerine bakabilirsiniz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

11. sınıf inkılap tarihi TOP Yayıncılık Cevapları sayfa 61

HAZIRLIK ÇALIŞMASI
SORU: 1. “Ateşkes” ve “barış” antlaşmalarının özellikleri hakkında araştırma yapınız.
CEVAP:
Ateşkes antlaşması geçici olarak savaşa ara vermektir. Bu süre bazen zaman birimlerinden biriyle belirlenir (24 saat, 2 gün, 1 hafta gibi), bazen belirli günler nedeniyle yapılır (milli ve dini bayramlar gibi), bazen beklentilerle sınırlıdır, bazen da sadece ara verip güç toplanır ve ilk fırsatta sona erdirilir.

Barış antlaşması ise, tarafların masa başında karşılıklı şartlar ileri sürerek, ya da önerileri kabul ederek savaşı tamamen sona erdirip, yeni statü veya şartlarda normal yaşama dönmeyi sağlayan antlaşmalardır. Uluslararası savaşlarda, barış antlaşmaları genellikle Birleşmiş Milletler ya da tarafların kabul ettiği ülke ya da kişiler huzurunda yapılır.
SORU:2. Doğu, Güney ve Batı Cephelerinde mücadele eden yerel kahramanları araştırınız.
CEVAP: Bu konuda hazırladığımız sayfaları ziyaret ederek Kurtuluş Savaşındaki Kadın Kahramanlar hakkında fikir edinebilirsiniz.
SORU:3. Askerî alanda elde edilen başarıların siyasal alana etkisini araştırınız.
CEVAP: İnkılap tarihi dersi ile alakalı bu konuya verilecek en iyi örnek 1. İnönü savaşıdır. Cephede elde edilen başarıdan sonra TBMM hükümeti bir çok dostluk anlaması imzalamıştır.
4. “Kuvayımillîye”, “Tekâlif-i Milliye”, “topyekûn savaş” ve “genel seferberlik” kavramları hakkında araştırma yapınız.

Kuvayımillîye :Anadolunun Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan birliklerince işgal edildiği ve Mondros Mütarekesi ile ağır koşulların dayatıldığı dönemde çeşitli yörelerde Osmanlı ordusunun silahlarının alınıp dağıtıldığı günlerde doğan bir milli direniş örgütlerine verilen isimdir.

Tekâlif-i Milliye Emirleri, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı’na hazırlanmak için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı “Ulusal Yükümlülük Emirleridir”.

Topyekûn savaş bir milletin bütün kaynaklarını seferber ederek başka bir millete kesin olarak iradesini kabul ettirebilmek amacıyla, onun askeri gücünü yok etmek için savaşmasıdır.

Seferberlik; ülke ve millet olarak, başta askeri güç olmak üzere devletin tüm güç ve kaynaklarının, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde; hazırlanması,
5. Millî Mücadele’yi konu alan eserler (roman, şiir, film vb.) hakkında topladığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

ROMANLAR : Yaban, Ateşten Gömlek, Vurun kahpeye, Sodom ve gomore, Esir Şehrin İnsanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir