11. Sınıf Lider Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Lider yayınları Türk Edebiyatı ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.  Hiçbir Zaman Çok İyi Bildiğinizi Düşünmeyin Hiçbir dersi çok iyi bildiğinizi düşünmemelisiniz ancak Türkçe çalışırken bu tür bir yargıya kesinlikle kapılmamalısınız. Çünkü Türkçenin dil yönünden çok iyi bir öğrenci olurken, anlam yönünden çok zayıf bir öğrenci olabilirsiniz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

SAYFA 70
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME
A.Aşağıdaki soruları sözlü  olarak cevaplayınız.
Tanzimat dönemi edebiyatında tiyatro türünün genel özellikleri nelerdir ?
CEVABI MADDELER HALİNDE
  •  Tiyatro ilk defa bu dönemde görülmeye başlanmıştır.
  •  İlk tiyatro örneği Şinasi’nin Şair Evlenmesi’dir.
  • 1839-1856 yılları arasında Türk edebiyatına giren yeni türlerin içinde en önemlisi tiyatrodur. 
  • Tiyatroyu bir eğlence ve eğitim aracı olarak gören Tanzimat Dönemi yazarları, genel olarak tiyatro eserlerinde sade bir dil kullanmışlardır. 
  • Okuma-yazma oranının düşük olduğu o dönemde bir eseri sahnede sergilemek, halka ulaşmada çok daha kısa ve etkili bir yol olarak düşünülmüştür.
  • Tanzimat Dönemi’nin ilk kuşak sanatçıları, tiyatroda estetik ve sanat kaygısı gütmemişler, halkı eğlendirerek eğitmeyi, sosyal konular üzerinde bir kamuoyu yaratmayı amaçlamışlar,sade bir dille de bu amaçlarını gerçekleştirmek istemişlerdir.
  • Tanzimat edebiyatının ikinci dönem tiyatro yazarları ise tiyatronun estetik ve edebî değer taşıyan bir tür olduğunu düşünerek, birinci dönemden farklı bir tiyatro anlayışı yaratmışlardır.
  • Daha ağır ve sanatlı bir dil kullanmışlar, sahnelenmesi zor olan konuları işlemişler, “Okunmak için tiyatro” anlayışını getirmişlerdir.
  • Batı kültür ve anlayışının toplumumuza yerleşmesi ve gelişmesinde, toplumsal yaşamımızın biçimlenmesinde Tanzimat Dönemi tiyatrocularının büyük katkısı olmuştur. 
  • Tiyatro bir çeşit Türk toplumunu kökten sarsan Batı kültürünün sosyal ve siyasî hayatımızı yansıtan belge niteliği kazanmıştır.

Tanzimat Dönemi Türk tiyatrosunda tiyatro türünün öne  çıkan temsilcileri kimlerdir ?

NAMIK KEMAL , ŞİNASİ , AHMET VEFİK PAŞA ,DİREKTÖR ALİ BEY , RECAİZADE MAHMUT EKREM , ABDÜLHAK HAMİT …

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz.

…KARAGÖZ,MEDDAH,ORTAOYUNU,KÖY SEYİRLİK OYUNLARI… 
…VATAN YAHUT SİLİSTRE

C.Aşağıdaki cümlelerde yargılar doğru D yanlış ise Y yazınız.
 D , D , Y

Ç. Aşağıdaki çoktan seçemli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. C
2. C

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir