9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Öğrenmek istediğiniz şeyleri parçalara bölerek çalışın. Bir seferde bütün bir konuyu ya da materyali bitirmeye çalışmayın. Her gün o gün için belirlediğiniz kadarını çalışın. Çalıştığınız konuyla ilgili notlar ya da taslaklarınızı yatmadan önce gözden geçirin. İki sayısal veya iki sözel dersi arka arkaya çalışmamaya gayret edin. Sizin fiziksel durumunuzu (çok aç ya da çok tok olmamak, yorgun ve uykusuz olmamak, vb.) ve çalıştığınız ortamın fiziksel durumunun (sıcaklık,dağınıklık, vb.) kontrol edin.Sözel dersleri çalışırken atlas, grafik, şema, vb materyallerden yararlanmaya çalışın.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı (Nazım Türü)

Hazırlık
1. Aşağıdaki sözleri birbiriyle ilişkilendirerek açıklayınız.
“Şiirde ilk dize Tanrı vergisi, gerisi alın teridir.” [Valery (Valeri)] “Şiir kelimelerle yazılır.” [Mallarmé (Malarme)] “Bir şiir hiçbir dile tercüme edilemez hatta yazılmış göründüğü dile bile.” [Cocteau (Kokto)]

  • Cevap: Şiir yazmada yetenekten daha çok  çalışmak önemlidir. Çünkü şiir emek işidir ve güzel şiir ancak çok çabalayarak ortaya çıkar. Malzemesi kelimeler olan şiire şairinin  kültürel birikimi, sanat zevki, dünya görüşü, mizacı ve tecrübeleri  yansır, bu yüzden her şiiri kendine özgü bir derinliği vardır.

2. Aşağıdaki şiiri düz yazıya çeviriniz. Elde ettiğiniz metnin şiir ile aynı etkiyi sağlayıp sağlamadığını değerlendiriniz.

  • Cevap:
    Bu akşamüstüler daima hoyrattır. Gün saltanatıyla bir defa gitti mi her yeri yalnızlığımızla doldurup bir renk çığlığı içinde bahçemizden,  lavanta çiçeği kokan kederleri bohçamızdan bir el çıkarmaya başlar.
    Elde edilen metin şiir ile aynı etkiyi sağlamaz. Çünkü şiir, düz yazıya çevrildiğinde ahenk unsurları ve anlam kaybolmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir