9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Doğru bir çalışma planı yapmalıyım: İyi bir sonuç alabilmek için doğru bir çalışma planı hazırlamalı ve bu çalışma planına mutlaka riayet etmeliyiz. Bunu da günlük 2 saat veya iki günde bir 2-3 saatlik çalışma veya üç günde bir 3 saat çalışma planı yapabilir ve buna uyabilirsiniz. Elbette esneklik olacaktır fakat bilgilerin unutulmasını engellemek için bir konuyu öğrendikten ve bir miktar soru çözdükten sonra diğer konuyu öğrenmek konular arasında bağ kurmanızı sağlayacak ve öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 49 Cevabı

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıda verilen cümlelerde geçen altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

Gönderge: sözlükçülükte, bir madde işlenirken, ilgisi nedeniyle başka madde ya da maddelere, sözcüklere yollama, bakınız deme.

Hüviyet: Kimlik

Estetik: Sanatsal yaratının genel yasalarıyla sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi, güzel duyu, bedii, bediiyat

2. Okuduğunuz metne göre edebî metinler ile bilimsel metinlerin farkı nedir? Açıklayınız.

BİLİMSEL METNİN ÖZELLİKLERİ

a) b) Akıl ve mantık ilkelerini kullanır. c)  Deney ve gözleme dayanır. ç)  Doğruluğu esas alır. d)  Bilimsel verileri kullanır. e)  Genelleyicidir. f)  Kanıtlayıcıdır. g)  Yararcı olmayı esas alır.

SANATSAL METNİN ÖZELLİKLERİ

a) Özneldir. b) Duygu ve hayallere dayanır. c)  imge ve sembolleri kullanır. ç)  Kesin sonuçlardan uzaktır. d)  Sezdirmeyi tercih eder. e)  Herhangi bir yarar amacı gütmez

3. Metne göre edebî metnin özellikleri nelerdir? Sıralayınız.

a) Özneldir.

b) Duygu ve hayallere dayanır.

c) imge ve sembolleri kullanır.

ç)  Kesin sonuçlardan uzaktır.

d) Sezdirmeyi tercih eder.

e) Herhangi bir yarar amacı gütmez

4. Metinde geçen “izlenim bırakmak”, “duyuş uyandırmak”, “estetik yaşantı uyandırmak” ifadelerinin edebî metinlerle bağıntısı nedir? Açıklayınız.

Edebi metinlerde amaç okurda duygusal izlenimler bırakmak duygularına hitap etmeyi başarmaktır. Eğer duyuş uyandırmıyorsa yani okuru kalbinden yakalamıyorsa o zaman o edebi metin başarılı sayılmış diyemeyiz. Bundan dolayı estetik ve duyuş uyandırma edebi metinde ön plandadır demekteyiz.

5. Edebî metinlerin anlatma biçimleri nelerdir? Sıralayınız.

  • Öyküleme
  • Betimleme
  • Örnek Gösterme
  • Tanık Gösterme

6. ‘Edebî metnin anlamı değil, anlamları vardır.” cümlesi, edebî metinlerin hangi özelliği ile ilgilidir? örnekler veriniz.

Edebi metinler yoruma açık metinlerdir. Her okunduğunda okuyanın eğitim seviyesi, hayata bakış açısı kültürel bilgi ve birikimine göre yeniden yorumlanmaya müsaittir. Bundan dolayı kişiden kişiye değişen anlam örüntüleri vardır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 49 Cevabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir