9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 251

Değerli öğrencilerimiz 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Öğrencinin odasında dikkatini dağıtacak afiş, poster vb. şeyler bulunmamalıdır. Yine öğrenci çalışırken müzik dinlememelidir. Ders aralarında müzik dinlemesinde bir sakınca yoktur fakat dinlediği müzik yüksek sesli olmamalıdır çünkü yüksek ses beynini yoracaktır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 251 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 251 Cevabı (e-posta)

Metni Anlama ve Çözümleme
1. Ahmet Cevdet Paşa’nın yazdığı mektubun türünü belirtiniz.

  • Cevap: Özel mektup türüne girmektedir. Paşa’nın eşine yazmış olduğu bu mektupta duygularını ifade ettiğini görürüz.

2. Ahmet Cevdet Paşa, mektupta nelerden yakınmaktadır?

  • Cevap: Eşi at arabası almak istemektedir Cevdet Paşa ‘da tek bir atı olduğu için büyük bir araba almalarına gerek olmadığından bahseder. Bunun yanında Bosna’da görevde olan eşine ya dönmesini ya da kendilerini de Bosna’ya almasını istemektedir.

3. Mektubun bölümlerini, bu bölümlerde anlatılanları belirleyiniz.

  • Cevap:

Mektup giriş kısmıyla başlar bu kısım:

Nur-i Aynım Efendim

Gelişme kısmında düşünce ve duygular anlatılır:

Nasıl araba alalım deyu sual etmişsiniz, efendim. İnşallah el-kerim İstanbul’a gidildikte zannederim ki bizim için herhalde bir A’la kupa araba iktiza edecektir. Lakin ………………………………….şimdi

Son olarak sonuç kısmında dilek ve temenniler yer alır:

Cümleniz sağ ve var olasız efendim. Fi 22 Rebiyülevvel, sene (12)80

4. Mektubun dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Mektup günümüze göre ağır bir dille yazılmakla beraber döneminde göre sadedir. Günlük konuşma dili vardır. Bazı cümleler ise şairin şairene üslupla yazmasından dolayı edebidir.

5. Şikâyetnâme ile Ahmet Cevdet Paşa’nın mektuplarını yazıldıkları dönemin edebî, siyasi, toplumsal ve kültürel şartlarının etkileri bakımından değerlendiriniz.

  • Cevap: İkisi de yazıldıkları dönemin dilini kullanmaları o dönemde toplumda hakim olan siyasi iktidarların onlara biçtiği rolü oynamaları bakımından benzerlik gösterirler. Fuzuli daha halktan biri olduğu için yazdıkları kendi geleceğini garanti altına almak içinken Ahmet Cevdet ise eşine arıza çıkarmamasını söylüyor.

6. Şikâyetnâme’nin yazılış sebebiyle Fuzûlî’nin hayatı arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap:  Şikayetname Fuzuli tarafından kanuni döneminde yazılan bir eserimizdir.Mensur bir mektup örneği olarak karşımıza çıkar. Kanuni,Fuzuliyi 9 akçe değerinde emekli aylığına bağlamıştır.Padişah,İstanbul’a dönünce vakıflar bu maaşı Fuzuliye ödemez ve güçlük çıkarırlar. Fuzuli,bunun üzerine dönemin maliye bakanına mektup yazar.Nişancı Celal-zade Mustafa Çelebi’ye şikayetlerini dile getiren bir mensur mektup yazmıştır. Vakıflarda yolsuzluk olduğunu söylemiştir. Ağır ve süslü bir dil kullanmıştır.

7. Şikâyetnâme ile Ahmet Cevdet Paşa’nın mektubunu tür, biçim, üslup, anlatım tekniği ve içerik bakımından aşağıdaki tabloda karşılaştırınız.

  • Cevap:

Şikâyetnâme

Tür: MEKTUP
Biçim: RESMİ MEKTUP
Üslup: Ağır bir dil vardır.
Anlatım tekniği: Düşünce ağırlıktadır
İçerik. Şikayet vardır.

Ahmet Cevdet Paşa’nın mektubu

Tür: MEKTUP
Biçim: EDEBİ MEKTUP
Üslup: Ağır bir dildir.
Anlatım tekniği: Duygu ağırlıktadır.
İçerik. Eşine duygular aktarmıştır.

  • Cevap: