9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247

Değerli öğrencilerimiz 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Fakat yine de bir bilgi olması açısından ÖSS’ye hazırlanan bir öğrencinin okul derslerini de çalışacağı düşünülerek günün 5-6 saatini ders çalışmak için kullanması uygundur. Öğrenci ders çalışırken 45 dakika ders çalışıp 10’ar dakika ara vermesi onun ders çalışma verimini arttırır. Ders arasında mola vermemek ve verilen molanın çok uzun olması çalışma verimini düşürür.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevabı (e-posta)

Metni Anlama ve Çözümleme
1. Elektronik posta hangi yönlerden insan hayatını kolaylaştırmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: E-postalar (diğer adıyla e-mail), internet üzerinden gönderilebilen dijital mektuplardır.  E-postaların sağladığı faydalar, günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. E-postalar sayesinde iletişim hız kazanmıştır. Bugün sadece birkaç tıklama hareketi ile ABD’deki bir kullanıcıya anında bir e-posta gönderebiliyoruz.  Bir diğer sağladığı fayda ise, insanları kırtasiye maliyetlerinden kurtarmasıdır. Bir kağıt ve bir kalemden ne olabilir diye düşünebiliriz ancak bu durumu şirketlere ve devletlere yansıttığımızda ortaya büyük bir maliyet çıkmaktadır. Diğer artılarından biri de, taşımacılık – kargo gibi durumlara gerek olmamasıdır. Bu sayede bu işlere harcanacak sermaye daha faydalı işlerde kullanılabilir.

2. Elektronik posta mektubun yerini tam anlamıyla tutabilir mi? Tartışınız.

  • Cevap: Elektronik posta veya e-posta, mektubun teknoloji ve internet ile harmanlanmış halidir. Haliyle arasındaki farklar büyük olup, yerine göre birbirlerinin yerini tutamaz duruma gelirler. İş yerini düşündüğümüzde ofis çalışanlarının birbirine mektup yazması ve göndermesi saçma olacaktır, işin aciliyeti bu noktada önemlidir. Acil bir işte mail birkaç saniye içinde yollanabilirken mektupta böyle bir durum söz konusu değildir. Elektronik postanın da dezavantajları vardır ve bu sebeple mektubun yerini tutamaz. Mektup, insanlara sabretmeyi; sevdiklerinden o mektubu alana kadar beklemenin heyecanını yaşatır. Bunun haricinde mektuplarda çeşitli simgeler kullanarak karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı bu şekilde anlatabilirsiniz. Mektubun ucunu yakmak, o anki duygu yoğunluğunuzu ve hangi psikolojide mektubu yazdığınızı anlatır. Elektronik postada böyle bir durum söz konusu olamaz.

3. Kurum ve kuruluşlarla yapılan elektronik yazışmaların güvenilirliğini tartışınız.

  • Cevap: Eğer internet korsanlarından şifrelerinizi ve kişisel bilgilerinizi koruyabilirseniz kurumlar arası güvenirlik hem zamandan hem de nakitten tasarruf için idealdir.

Metni Anlama ve Çözümleme
1. Kişisel e-posta ile kurumsal e-postanın şekil ve içerik özelliklerini belirtiniz.

  • Cevap: E-postalar, kullanım amaçlarına ve yerlerine göre farklılık gösterirler. Kişisel bir e-posta adersi, herhangi bir mail sağlayıcısından (Gmail, Yahoo, Outlook, Hotmail vs.) 5 dakika içerisinde alınabilir. Adres kısmında istenilen herhangi bir şey yazılabilir, isminizle alakası olmayan bir adres de alabilirsiniz. Kurumsal e-postalarda ise durum biraz daha ciddidir. Her canı isteyen, her kurumdan e-posta adresi alamaz. Kullanıcı adınız, e-posta adresinizde bulunmak zorundadır. Çünkü, o e-posta adresini almak için o kurumda çalışmanız gerekmektedir, o e-posta adresi, sizin bir nevi kimliğinizdir. Üniversiteler, devlet kurumları, resmi kurumlar, şirketler vb. oluşumlar resmi e-posta verme hakkına sahiptir.

2. E-postanın kullanım alanlarını belirtiniz.

  • Cevap:  E-postalar; bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. elektronik aletler kullanılarak, alıcı adresine gönderilen, elektronik ortamda gerçekleşen bir bilgi iletişimidir. Elektronik postalar, alıcılara daha hızlı ulaştıkları için mektuplara göre daha çok tercih edilir.

3. Kişisel e-posta metni ile Attilâ İlhan’ın mektubunu tür, biçim, üslup, anlatım teknikleri ve içerik
açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: Atilla İlhan’ın mektubu samimi bir havada, edebi tartışma ve görüşlerin yapıldığı bir tarzda yazılmıştır. Bunun yanında kişisel e-posta ise daha sade, daha günlük hayattan konular üzerine yazılmıştır.