9. Sınıf MEB Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

9. Sınıflarda bu yıl okutulan MEB yayınları Sağlık Bilgisi Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. İnsan sağlığının sürdürülmesi ya da bozulan sağlığın yeniden düzeltilmesi için uğraşan, hastalıklara tanı koyma korumaya yönelik çalışmalarda bulunan birçok alt bilim dalından oluşan bilimsel disiplinlerin şemsiye adıdır. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Bu ders yardımcı kaynaklar ve tutulan notlar üzerinden hatırlanır. Bu nedenle bu kaynaklardan sürekli yararlanılmalıdır. Soru çözerken de yine öğrenci takıldığı yerde bu tür kaynaklardan yararlanabilir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9.Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları (Yeni Müfredat 2018-2019)


SAĞLIK BİLGİSİ (1.Ünite)

İLK YARDIMLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

 

9.Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 73.Sayfa Cevapları (2017-2018 Yeni Müfredat)

1. İlk yardımcı hasta/yaralıda ilk olarak nelere bakar? 
CEVAP: İlk olarak  Havayolu açıklığının değerlendirilmesi yapılır.Daha sonra Solunumun değerlendirilmesi yapılır.En son olarak ise,Dolaşımın Sağlanması aşamasıdır.
İlk önce ilk yardımcı hastanın havayolunun açık olup olmadığına bakar.Yani havayollarında bir sıkıntı var mı sorunsuna cevap arar.Örneğin;Özellikle bilinç kaybı olanlarda dil geri kaçarak solunum yolunu tıkayabilir buna önlem alınır.
Solunum değerlendirilmesi yapılırken, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 5 saniye süre ile kontrol edilir.
En son aşama ise dolaşım sağlanmasıdır.Bu aşamada,Kalp masajı yapılarak hayati öneme sahip organların oksijen alması sağlanır.


2. Solunum yolunun tıkanmasıyla ilgili herhangi bir olay yaşasaydınız, ne yapardınız?  CEVAP: İlk önce sakin olmaya çalışırdım. Daha sonra bildiklerimi uygulardım.Örnek;hava yolu açıklığı sağlamaya çalışırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır kuralını uygulardım.Kontrol altına aldıktan sonra hemen 112’yi arayarak yardım çağırır ve ekiplerin gelmesini beklerdim.

3. Burun kanamasında neler yapılabilir?  CEVAP: Burun kanamasında yapılması gerekenler:
1-Ön burun kanamasını durdurmak için burun ucundaki yumuşak kısım bir elin baş parmak yardımı ile sıkıca sıkılır.
2-Oturur pozisyonda baş öne eğilerek yaklaşık olarak 10 dakika beklenmelidir.
3-Burun ve yanağa buz uygulanmalıdır.
4-Eğer kanama hala devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir.


4. Evlerde bulunan zehirli maddeler neler olabilir? Araştırınız. CEVAP: Evlerde bulunan zehirli maddeler:
1-Oda spreyleri,
2-Çamaşır deterjanları,
3-Naftalin,
4-Ocak temizleyicileri,
5-Fare zehirleri,
6-Sinek kovucu ve sinek öldürücü ilaçlar,
7-Cam silecekleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir