9. Sınıf MEB Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

Sevgili öğrencilerimiz 9. Sınıf MEB yayınları Tarih Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Ana dilde düşünme bunu konuşulmak istenen yabancı dile çevirme stratejisini kullanan kişiler konuşmalarına başladıklarında uzun karışık anlamsız söz dizinleri kullanırlar. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Bu sayfa genel olarak kullanılabilecek etkili ve verimli ders çalışma yolları hakkında bilgi vermektedir. Bu doküman öğrenciler tarafından okunurken ya da bir öğretmen tarafından anlatılırken bir ders konusunun işlenmesi havası oluşturulmamalıdır. Aynı zamanda anlatılan tekniklerin kısa sürede beceriye dönüşmeyeceği ve bunun için sabırlı olmaları öğrencilere belirtilmelidir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Tarih dersi Biryay Kitap Cevapları sayfa 144

SORU: Abbasiler dönemine “İslam tarihinin rönesansı” denilmesinin nedenleri nelerdir? Araştırınız.

CEVAP: Bunun sebebi aşağıdaki çalışmalardır diyebiliriz.

a) Bu dönemde Bağdat şehri bir bilim ve kültür merkezi hâline geldi.

b) Tercüme odaları kurularak pek çok eser Yunanca ve Latinceden Arapçaya çevrildi.

c) Bilim insanları ve sanatçılar korunup desteklendi.

d)  Bağdat’ta bilimsel araştırma merkezleri olan “Dar’ül Hikme”ler açıldı.

e) Devrin en zengin kütüphanesi ve gözlemevi oluşturuldu.
SORU: Yanda verilen temel kavramlar size neleri çağrıştırmaktadır?

CEVAP:

Avasım :  Bizans sınırındaki Antakya, Maraş, Tarsus, Adana ve Malatya gibi şehirleri içeren çoğunlukla Türklerin yerleştirildiği eyalet.
Dar’ül Hikme:  Abbasiler döneminde Bağdat’ta açılan bilimsel araştırma merkezleridir.
İslam Rönesansı: 8. yüzyıldan 13. yüzyıl’a kadar İslam dünyasının yükselişini ifade eden dönemdir.

Bağdat’ın altın çağı, İslam aleminin yükselen başkenti olduğu dönem, bundan bin iki yüz yıl öncesidir. Halife Harun Reşit, Memun ve Emin dönemlerinde edindiği itibar ile şehir beş yüz yıla yakın bir süre ilim ve kültürün elit tabakasını kendisine çekmiştir. Bir milyondan fazla nüfusuyla Konstantinopolis (İstanbul)’ten sonra dönemin ikinci büyük şehri olan Bağdat, dünyanın en zengin şehri ve entellektüel gelişimin beşiğidir.

SORU:  Bu bilgilere göre Abbasi Devleti’nin başkenti olan Bağdat şehri ile ilgili neler söylenebilir?

CEVAP:  Bilim ve kültür merkezidir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir