8. Sınıf Öğün Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135

Kıymetli öğrencilerimiz 8. Sınıf Öğün yayınları Fen Bilimleri Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Fen Bilimleri dersinde her derste olması gerektiği gibi küçük notlar tutmak çok önemlidir Her ders her ünite her konuda tutacağınız küçük küçük notlar ileride sizin için bir ansiklopedi olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Dönem Planı: Dönem planı için bir takvim kullanılabilir ve bu takvim öğrencinin göreceği bir yere asılır. Akademik dönem için tarihleri gösteren bu takvim sınavları, ödev tarihlerini, toplantıları ve bireyin gereksinim duyduğu durumları içermelidir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 135 Cevabı 

Yukarıdaki resmi inceleyiniz. Bu resimde anlatılmak istenenin ne olduğu konusunda, sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız. Madde döngüsü denilince ne anlıyorsunuz? Madde döngüsünün canlılar ve doğa için önemi nedir? Doğada madde döngüsü olmasaydı ne gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilirdi?

  • Cevap: Dünya üzerinde su döngüsü olmasaydı canlıların yaşama olanakları ortadan kalkardı. Örneğin;dünya üzerine ortalama olarak yılda 1000 mm yağış düşmektedir.

Ozon tabakasının yararları nelerdir? Ozon tabakasının delinmesinin ne gibi sakıncaları vardır? Ozon tabakasının korunması için neler yapabilirsiniz?

  • Cevap:
  • İnsan sağlığına zararları: Ozon tabakasının delinmesi sonucunda UV ışınlara maruz kalan cildinizde güneş yanıkları, cilt kanseri ve erken yaşlanma gibi etkiler görülebilir. UV ışınlar lens, kornea, retina gibi gözün çeşitli bölgelerine zarar verebilir ve katarakt, körlük ve benzeri göz hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Katarakt körlüğün başlıca sebeplerinden birisidir ve her yıl ozon tabakasının incelmesi sonucu %10 artış göstermektedir. Aynı zamanda daha fazla UV ışına maruz kalmanız bağışıklık sisteminiz üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
  • Doğal ekosistemlere zararları: UV ışınlarına karşı korumasız kalan bitkilerin büyüme hızlarında, fotosentezlerinde ve çiçeklenmelerinde azalma meydana gelmektedir. Bunların arasında buğday, pirinç, arpa, yulaf, mısır, soya fasulyesi, bezelye, domates, salatalık, karnabahar, brokoli ve havuç bu durumdan en çok etkilenen ve tüketimine ihtiyaç duyduğumu bitkiler arasında yer almaktadır.
  • Deniz yaşamına zararları: Özellikle, okyanusların yüzey tabakasında yaşayan minik organizmalar olan planktonlar UV ışınlarından yüksek ölçüde etkilenmektedirler. Planktonlar sucul beslenme zincirinin en önemli adımı olarak bilinmektedirler. Yok olduklarında deniz biyolojik çeşitliliğinin de bitmesine neden olabilmesi ozon tabakasının delinmesinin zararları arasında yer almaktadır.

Doğadaki tüm canlılar solunum yaptıklarında oksijen kullanır. Buna rağmen doğadaki oksijen tükenmemektedir. Sizce bunun sebebi nedir?

  • Cevap:  Oksijen atmosferde miktarı değişmeyen ve yaşam için gerekli olan gazların başında gelir. Oksijen döngüsü aslında karbon döngüsüne benzer ve karşılıklı yer değiştirmeye dayanır.

Atmosfere Oksijen sağlayan (üreten) kaynaklar;

  • Fotosentez ( Klorofilli bitkilerin CO2’yi (karbondioksit) alıp ortama O2 oksijen vermesidir.)
  • Fotoliz (Güneş ışınlarının su buharını oksijen ve hidrojen atomlarına ayırmasıdır.)

Atmosferdeki oksijen miktarında bugüne kadar bir değişiklik gözlenmemiştir. Bu durum üretilen oksijen ile tüketilen oksijenin denk olmasının bir sonucudur. Doğada tüketilen oksijenin yerine aynı miktarda oksijen üretilmesi olayına oksijen döngüsü denir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir