8. Sınıf Top İnkilap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 48

Ortaokul 8. sınıf öğrencileri için Top Yayınlarının İnkilap Tarihi Çalışma kitabının tüm sayfaları bu sayfada sizler için hazırladık, buradaki cevaplar Tunanındır dikkat edelim. Kaynaklarım yeterli mi: Sınavı gerçekten kazanmak istediğinize kanaat getirdiniz, bilgi düzeyinizi de ölçtünüz ve artık ders çalışmak ve bu sınavı kazanmak istiyorsunuz. O halde şu aşamada yapmanız gereken YGS Türkçeye çalışmak için elinizdeki kaynakların yeterli olup olmadığını belirlemek ve eğer yeterli değilse ek kaynak temin etmek. Öğrenmek, pekiştirmek ve bilgilerin kalıcılığını sağlamak için az sonra değineceğimiz konu tekrarı ve soru çözümü çok önemli olacaktır. Bunun için de doğru kaynaktan çalışmalısınız. (YGS Türkçe için çalışacağınız kaynakları daha sonraki yazılarımızda okuyabilirsiniz.)

Aşağıda yanıtlar görülmektedir. Sayfaları çözdükçe güncelliyoruz, eğer çözümleri göremiyorsanız henüz çözülmemiştir. Bu sebeple bir süre sonra yeniden bakınız. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf İnkılap Tarihi Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları Sayfa 48 4. Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Esaretten Bağımsızlığa Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bu etkinlikte Lozan antlaşması ile Sevr antlaşmasını karşılaştırarak çıkarımlar yaparak böylece iki antlaşma arasındaki farkları kavrayarak görebileceksiniz.

Esaretten Bağımsızlığa

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 48 Cevabı

Sevr Barış Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması’nın aşağıda verilen konu başlıkları ile ilgili maddelerini ayrı ayrı yazarak karşılaştırınız.

KAPİTÜLASYONLAR

  • Sevr Antlaşması: Kapütilâsyonlardan bütün devletler yarar­lanacak.
  • Lozan Antlaşması: Yabancı ülke vatandaşlarının Osmanlı Devleti’nden kazandıkları her türlü adli ve mali kapitülasyonlar kaldırılmıştır.
  • Karşılaştırılması: Sevr antlaşmasında Türk devletinden kapütilasyonlar açısından sonuna kadar faydalanmak isteyen düşman devletlerin hayalleri suya düşmüştür ve Lozan antlaşması maddelerinde nihayet Türk devletinin bağımsızlığını tehdit eden kapitülasyonlar kaldırılmıştır.

BOĞAZLAR VE İSTANBUL

  • Sevr Antlaşması: Boğazlar,  her zaman bütün devletlerin gemilerine açık bulundurulacak ve “Boğazlar Komisyonu” nün idaresinde bu­lunacak.
  • Lozan Antlaşması: Boğazlar, başkanlığını bir Türk’ün yapacağı uluslararası bir komisyon tarafından yönetilecektir. Boğazlar’ın her iki tarafında belirlenen alanlar, silahtan ve askerden arındırılacaktır.
  • Karşılaştırılması: Sevr antlaşmasında boğazlarda Türklerin hakimiyeti tamamen ortadan kaldırılmak istenmiştir ancak Lozan antlaşmasında boğazlarda yine Türkler hakim olmuştur.

AZINLIKLAR

  • Sevr Antlaşması: Azınlıklara   geniş   haklar   verilecek. Müslüman milletlerden de azınlık ihdas edilecek.
  • Lozan Antlaşması: Bütün azınlıklar Türk vatandaşı kabul edildi. Yunanistan’daki Türkler ile İstanbul’daki Rumlar yer değiştirecekler. Azınlıklara kendi kiliselerini, okullarını açma hakkı verildi. Kendi dilleri ile eğitim yapabilecekler, gazete çıkarabilecekler. Türkiye’de azınlık olarak Rum, Ermeni ve Yahudiler kabul edilmiştir.
  • Karşılaştırılması: Düşman devletler Sevr antlaşmasında azınlıklara daha büyük haklar verdirmeye çalışarak Türklerin asimile olmasını amaçlamıştır ancak Lozan antlaşmasında Yunanistan ile mübadele yoluna gidilerek azınlık sorunu ortadan kaldırılmıştır.

ASKERÎ HÜKÜMLER

  • Sevr Antlaşması: Askerlikte, mecburi hizmet olmayacak. Elli bin kişilik bir ordu bulundurulacak. Bu ordunun, Tank ağır makineli tüfek, top ve uçağı olmayacak.
  • Lozan Antlaşması: Türkiye’ye ait topraklarda Türkler savunma ve güvenlik amacı ile asker bulundurabilecek.
  • Karşılaştırılması: Bir devletin en önemli gücü askeri gücüdür. Sevr antlaşmasında düşman devletler emellerini gerçekleştirebilmek için Türklerin askeri gücünü kısıtlamaya hatta ellerinden almaya çalışmışlardır ancak Lozan antlaşmasında Türkler askeri gücünü korumuştur.

 

“8. Sınıf Top İnkilap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 48” için 3 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir