6. Sınıf MEB Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 83

İlköğretim 6. Sınıf öğrencilerinin bu yıl okudukları Türkçe Çalışma Kitabının MEB yayınları için cevapları bu sayfaya izler için ekledik. Ders çalışırken dikkatim dağılıyor ve bu sebeple ne yapmam gerekiyor diyorsanız aslında yapmanız gereken adımın son derece basit olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sınavdan başarılı olamayan çoğu insanların üzerinde durmuş oldukları orta nokta ise sınav çalışırken tam anlamı ile kendilerini verememeleridir.

Sayfaların cevapları çözüldükçe içeriklerimizi güncelliyoruz yani bugün bakıp da göremediğiniz sayfa yarın eklenmiş olabilir. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

6. sınıf MEB Yayınları Türkçe çalışma kitabı cevapları, sayfa 79-80-81-82-83-84-85, Çevre Konusu Hakkında dinleme metni etkinlik cevaplarını içerikte bulabilirsiniz.

 

1. ETKİNLİK

Çevre Konusu Hakkında dinleme metni ana düşüncesi:

İnsanlara çevre bilinci kazandırmalı ve dünyamızın giderek yok oluşuna “dur” demeliyiz.

2. ETKİNLİK

Çevre Konusu Hakkında dinleme metni içerisinde dünyamızın kötüye gidişinin nedenleri ve sonuçları:

Dünyamızın kötüye gidişinin nedeni insanın kendisine sevgi ve saygısı olmaması, böylece aklını kullanmamasıdır. Sonucunda ise dünyamızdaki kaynaklar bir gün yok olacak ve insanlığın sonu gelecektir.

Ben de aynı görüşteyim. İnsanlar kullandıkları kağıtların ağaçlardan yapıldığını ve bir çok ağacın kağıt için kesildiğini biliyor. Fakat hala kağıt israfı yapıyorlar. Normal havlu yerine kağıt havlu kullanıyorlar. Gerektiğinden fazla tuvalet kağıdı kullanıyorlar. Çocuklar ise defter ve kitaplarını bilinçsizce kullanıyorlar. Böylece oksijen kaynağı ağaçlarımız yok oluyor.

3. ETKİNLİK

Deyimlerin ve kelimelerin anlamları ve cümlede kullanılması:

bindiği dalı kesmek: Kendisi için gerekli ve yararlı olan şeyi kendi eliyle yok etmek.
Cümle: Şoför daha çok para kazanmak için arabasının motorunu zorluyor; bindiği dalı kesiyordu.

kundaklamak: Kötü amaçlarla herhangi bir malı, binayı veya araziyi ateşe verme.
Cümle: Deniz kenarına otel yapmak için oradaki ormanı kundaklamışlar.

ozon: Molekülünde 3 atom bulunan oksijenden oluşan mavi renkli, ağır ve kalıcı kokulu, zehirleyici bir gaz.
Cümle: Kullandığımız deodorantlar ozon tabakasına en çok zarar veren maddelerdenmiş.

mirasyedi: Büyük mirasa konup onu düzensizce harcayan kişi.
Cümle: Şimdi acınacak durumda olmasının sebebi mirasyedi olmasıdır.

hıyanet: Kutsal şeylere el uzatma, kötülük etme veya davranma, hainlik, ihanet.
Cümle: Hıyanet içindeki bazı insanlar, terör örgütleri kurarak ülkemize zarar vermeye çalışıyorlar.

broşür: Az sayfalı küçük kitap, kitapçık.
Cümle: Mağazanın broşürlerini dağıtmam karşılığında para kazanacağım.

pankart: Gösterilerde taşınan, üzerinde çarpıcı söz bulunan karton ya da bez levha.
Cümle: Gösteri esnasındaki bazı pankartlar, insanları güldürdü.

afiş: Bir şeyi tanıtmak, herkese duyurabilmek için hazırlanmış, genellikle resimli duvar duyurusu.
Cümle: Cumhuriyet Bayramı günü akşamındaki balo için afiş hazırlıyoruz.

4. ETKİNLİK

 a) 

Kelimelerin olumsuzları:

paralı → parasız
öğrenmiş → öğrenmemiş
bilgili → bilgisiz
sordu → sormadı
heyecanlı → heyecansız
biter → bitmez

 b) 

Kelimelerin olumlu – olumsuz ve zıt anlamlarının yazılması:

Olumlu Olmusuz
sorumlu sorumsuz
sarıyor sarmıyor
anlaşıldı anlaşılmadı
başlar başlamaz

Zıt anlamlı kelimeler

 esaret özgürlük  zarar yarar 
çekici itici  yerli yabancı 
çift tek  evcil yabani 
manevi maddi  karanlık aydınlık 

5. ETKİNLİK

Doğanın insanlara değil, insanların doğaya ihtiyacı vardır konulu bir deneme:

Örnek alabileceğiniz bir yazıya aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Doğanın İnsanlara Değil, İnsanların Doğaya İhtiyacı Vardır

6. ETKİNLİK

“Mevsimler bizi nasıl etkiler?” konulu sohbet yazısının boş bırakılan yerlerinin tamamlanması:

Sonbaharda günler kısalır, havalar serinler. Bazı zamanlarda şehri ağır bir sis kaplar ve her şey bu sisin içinde hapsolmuş gibidir. Bitkiler, hayvanlar, insanlar ve şehir yoğun bir bulut tarafından kucaklanır. Bazı günler yağmur aralıksız yağar ve durmak bilmez. Okul açılmıştır ve canın yataktan kalkmak istemez. Neyse ki bu duygu uzun sürmez çünkü sınıfa gidip arkadaşlarla birlikte olunca bütün olumsuzduygularını unutursun. Çünkü bütün bir yıl boyunca öğreneceğin çok şey var…

Kışın günler kısalır, geceler uzar. Günleri beyaz bir tül örter. Havalar soğur. Çıtır çıtır yanan sobanın önünden, sıcacık tutan kalın babaanne yorganının altından kalkmak istemezsin. Sanki tüm doğa uykudadır. Fakat bu uyku tatlı bir uykudur. Kar topu oynar, kaydırakla kayar, kardan adam yapar, eğlencenin doruklarına çıkarsın. Evde sobanın üzerindeki mandalina kabuklarının yaydığı kokuyu koklar, soba üzerinde kaynayan çaydan sıcak bir yudum olarak keyiflenirsin.

İlkbahar gelince sonunda bahçelere dönüp oyun oynayabilir ve çamurlanmadan bisikletle dolaşmaya başlayabilirsin. Soğuktan tüylerin diken diken olmadan arkadaşlarınla açık havada saatlerce kalabilirsin. Birileri pazar günü için piknik organizasyonu mu yapmış? Ne güzel bir fikir! Gidip mantar, kuşkonmaz ve rezene arayalım ya da sadece yeşeren ilkbaharın kokusunu içimize çekelim.

Yazın ise bambaşkadır dünya. Her yer neşe dolar. Bitkilere, canlılara, insanlara hayat gelir. Bir cıvıltı, bir kargaşa alır götürür sıcak yaz günlerinizi. Yazın güzelliği tatildir. Tepede gülümseyen güneş, güneşin yakıcılığını azaltan masmavi deniz ve hiç bir işin yok. Ömrüne ömür katar yaz günleri…

7. ETKİNLİK

İstenilen anlatım çeşitlerine uygun çevre ve çevrecilik konusunda paragraflar:

Açıklayıcı Anlatım:

Çevrenin sözlük anlamı bir şeyi dört yönü bakımından kuşatan yakın yerlerdir. Biz ise çevre denince, yaşadığımız, hayatımızı sürdürdüğümüz dünyanın tdoğasını algılarız. Çevrecilik ise doğayı, doğal ve tarihsel güzellikleri korumak için uğraş verme işidir. Yani yaşadığımız alanın, dünyanın korunması için elinden gelenin yapılmasıdır. Çevre iki şekilde korunur: Birincisi ona zarar vermemek, ikincisi ise zarar verenleri uyarup, zarar gören kısımları onarmaya çalışmak. Çevrecilik laf ile yapılmaz, eyleme dökmek gerekir.

Betimleyici Anlatım:

Çevre denince genelde akla yeşillikler gelir. Çevre ile bir afiş, pankart vs. hazırlayacağımız zaman da hep yeşil rengi kullanırız. Ama çevre demek sadece yeşil demek değildir. Şekil şekil, rengarenk yapraklarıyla çiçekler, siyahıyla, turuncusuyla, beyazıyla, kırmızısıyla bitkileri, meyveler, sebzeler… Upuzun kavak ağaçları, iğneli yapraklı çam ağaçları… Uçsuz bucaksız masmavi deniz, şırıl şırıl akan nehirler… Kimisi uzun, kimisi kısa gagalı, kimisi geniş, kimisi dar kanatlı, cıvıl cıvıl öten kuşlar… Hayvanlar, gökyüzü, dağlar, tepeler, yollar, binalar, evler… Bunların hepsi çevredir. Ve çevrecilik aslında bu güzelliklerin bilincinde olmaktır.

Öyküleyici Anlatım:

Geçenlerde bir arkadaşım yanıma geldi. Dedi ki “Ben çevreci oldum artık. Gösterilere katılacağım, çevre için mücadele edeceğim.” Onun adına sevindim. Çevre bilincini herkese aşılamak gerekir. Fakat beş dakika sonra aynı arkadaş tostunu yedikten sonra kağıdını yeşilliğe doğru fırlatıverdi. Sanırım bu arkadaşım çevreci omayı sadece gösterilere katılmak, bağırıp çağırmak olarak anlamış. O da yanlış anlamış…

8. ETKİNLİK

Kelimelerin yapılarına göre incelenmesi:

Basit:
– odada
– baharın
– elbisesini
– sevmezdi

Türemiş:
– gözlük
– eğlence
– temizledi

Birleşik:
– gülkurusu
– gökyüzü
– kiraztepe

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir