6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 42

Değerli öğrencilerimiz Tuna yayınları 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Türkçe’de anlam bilgisi soruları yorumla; dilbilgisi soruları ise bilgiyle çözülür. Yoruma dayalı sorularda kendi düşüncemizden uzak durmalı, soru kökü doğru anlaşılmalıdır. Mecazlı ifadeler ve simge sözcüklere dikkat edilmelidir. Bilgi sorularında ise konu iyice çalışılmalı, dil bilgisinin kuralları öğrenilmeli, bol kitap okunarak kelime dağarcığı zenginleştirilmelidir.
Kelimelerle bağlantılı sorularda cevaba götüren sözcüğü seçebilme, seçilen sözcüğün anlamına ulaşabilme bu tip soruların doğru cevaplarının bulunnması açısından gereklidir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

1. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER

6. Sınıf Tuna Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 42. Sayfa Cevapları Destek ve Hareket Sistemi Öğrendiklerimizi Değerlendirelim

ÖĞRENDİKLERİMİZİ DEĞERLENDİRELİM  

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. İskeletin önemi nedir? Kendi cümlelerinizle açıklayınız.
CEVAP: * iskeletimiz bizi bir arada tutar.
*iskeletimiz kemikler’ olmasa et yıgını olurduk.
* yani bizim iskele’timiz bizi bir arada tutuo.
*vucudumuz etten ibarettir ve kemikler onu bir arada tutar.
*koşmamıza yürümemize hareket etmemize yardım eder.

2. Başınızda bulunan çene kemiklerinin hareketli, diğerlerinin hareketsiz oluşunun yararı nedir?
CEVAP: Çene kemikleri hareketli olduğu için konuşabiliyor, yemek yiyor, besinleri parçalayabiliyoruz. Şayet bu kemikler hareketsiz olsaydı bunları yapamazdık.Başımızdaki diğer kemiklerin hareketsiz olması örneğin kafatası kemiği beyni koruyor.Hareketli olması durumunda beyin şimdiki kadar sağlam korunamaz ve en ufak darbede kırılma ihtimali daha fazla olurdu.

3. Oynar eklemlere bağlı bir çift kemiğin hareket edebilmesinde neden kaslara ihtiyaç vardır?
CEVAP:Oynar eklemlere bağlı bir çift kemiğin hareket etmesi için kaslara ihtiyaç vardır. Çünkü kaslar kemiklerin eklem noktalarına tendonlarla bağlanmıştır. Kasa beyinden gelen uyarı sunucu kasılıp gevşeyerek kemiği çeker ve kemiğin hareketi sağlar.

4. Beynin üst kaslar ve iskelet kasları üzerindeki kontrolü farklıdır. Bu durum organların çalışmasına nasıl yardımcı olur?
CEVAP: İskelet kasları bizim isteğimizle çalışan kaslardır. Bizler istersek organlarımızı hareket ettirerek bu kasları çalıştırabiliriz. Düz kaslar ise bizim isteğimiz dışında çalışan kaslardır. Bu kasların çalışması beyin tarafından sağlanır.

5. Kemikler mi, kaslar mı daha çok enerji harcar? Cevabınızın nedenini açıklayınız.
CEVAP: Kaslar her zaman kemikten kemiğe bağlı olmayabilir.Vücudumuzda kemikten deriye veya deriden
deriye bağlanan kaslarda vardır. Yüz kaslarını deriden deriye bağlanan kaslara örnek verebiliriz.
Bir kemiğin hareket etmesini iki kas grubu birbirine zıt çalışarak sağlar. Örneğin; kolumuzun ön
kısmındaki kaslar kasıldığında, arka kısımdakiler gevşer.Böylece kolumuz bükülmüş olur. Kolumuzun arka
kısmındaki kaslar kasıldığında, öndekiler gevşer. Böylece kolumuz düzleşir.

6. Ağır bir kitabı elinize alınız ve kolunuzu aşağı doğru düz konuma getiriniz. Kolunuzu dirsekten bükerek kitabı yukarı kaldırınız. Bu hareket sırasında kasılan (şişkinleşen ve kısalan) ve gevşeyen (uzayan ve incelen) kasları çizerek gösteriniz.

CEVAP:

6. Sınıf Tuna Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 42. Sayfa Cevapları Destek ve Hareket Sistemi Öğrendiklerimizi Değerlendirelim