11. Sınıf Lider Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Lider yayınları Türk Edebiyatı ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Çoğu öğrencinin başına gelen istem dışı durumlardan birisi de derse oturdukları vakit tam anlamı ile kendisini veremeyerek çabuk dikkat sorunları yaşıyor olmalarıdır. Böyle bir durumda doğal olarak bireyler derse yoğun bir odaklanma içerisine girememekle beraber son derece sıkıntılı anlardan da geçmiş olacaktır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

SAYFA 82

2. MATBUAT HATIRALARIM adlı metne göre Servet-i Fünun dergisi 27 Mart 1891’de yayın hayatına başlamıştır.Aslında bu derginin çıkarılması Ahmet İhsan Tokgöz’ün D.Nikolaidi’in “Servet” adlı gazetesinde işe başlamasıyla gerçekleşmiştir.edebiyatfatihi Servet-i Fünun Nikolaidis’in Servet adlı gazetesine ek olarak haftada bir çıkarılmasına – fen ve teknoloji konularını ele alması- koşuluyla izin verilen bir dergidir.Tevfik Fikret’in Recaizade Ekrem tarafından bu derginin yazı işleri müdürlüğüne getirilmesiyle yayın çizgisini değiştirmiş, edebiyat ve sanat dergisi olmuştur.Dönemin genç sanatçıları bu dergi etrafında toplanmıştır.

3.Yazarın Matbuat Hatıralarım adlı metindeki ileri sürdüğü düşünce ve yorumlar nesnel değildir , özneldir…Bu yüzden metin tarihi bir belge değeri taşımaz…
4.Servetifünun dergisi Recaizade Mahmut Ekrem’in derginin başına Tevfik Fikret’i getirmesiyle edebi bir hüviyete bürünmüştür.

5.Tanzimat’la başlayan yenileşme süreci Servetifünun döneminde de devam ettirildiği ve yenilik üstüne yenilik yaptıkları için bu edebiyata Edebiyat-ı Cedide (yeni edebiyat) denmiş, bu dönem sanatçıları tarafından bu tabir kabul görmüştür.

6.Anıya göre yeni ve eski tarz kılık kıyafet , edebiyat dersini anlatış şekli bakımından somutlaştırılmıştır.Bir kişinin sahip olduğu dünya görüşü onun dış görünüşüne de yansır.
7.Eski-yeni çatışması günümüzde de devam etmektedir.
8. Günümüzde en önemli edebiyat dergileri şunlardır : Türk Edebiyatı , Dergah , Varlık , Hece , Kitap-lık … Bunlardan başka şu dergileri de sayabiliriz :
dil ve edebiyat- yedi iklim- -ay vakti- rengarenk- aşkar- bir nokta-hak -güneysu-mahalle mektebi- mürşid-halk edebiyatı- itibar-yılkı-imge-izdiham-edebiyat ortamı-şiir ve inşa-fayrap-parende-post üykü-hece öykü-barbar-ayasofya-ayraç-zafer- berceste.

Edebiyat,sanat ve kültür hayatımızda dergilerin önemi:

Dergiler,sanat ve kültür adamları arasında köprü kurar.Bilgi alışverişini ve haberleşmeyi sağlar.Edebiyatımızın yenileşmesinde,siyasi,sosyal ve kültürel fikirlerin yansıtılmasında,edebi türlerin gelişmesinde,siyasi ve sosyal problemlerin tartışılmasında,yeni şair ve yazarların yetişmesinde dergilerin önemi büyüktür.edebiyatfatihi.net

 Cemil Meriç’in dediği gibi “Dergiler,sanatçıları yetiştiren bir mekteptir.”Bünyesinde onlarca şair ve yazarı barındırıran Yeni Türk Edebiyatına kaynaklık eden bu dergiler hür düşüncenin kaleleridir.Birden çok düşünceyi,birden çok felsefeyi yansıtan ve edebiyatın aynasını oluşturan bu dergiler ,edebiyatın nabzının attığı mekanlardır.Birbiriyle bağlatılı olan iki kavram:edebiyat ve düşünce.Bu iki kavramın birbirini en iyi ifade ettiği yer edebiyat dergileridir.Bu dergiler edebiyat dünyasının ana vitrinidir.Özgür düşüncenin zuhur ettiği,zekalar topluluğun eseridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir