10. Sınıf Açılım Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Açılım yayınları Biyoloji ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Herkesin anlayabileceği tanımıyla biyoloji veya canlı bilimi, canlıları inceleyen bilim dalı olarak bilinmektedir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Aslında gece ders çalışmak birçok öğrencinin ortamın sessiz olmasından dolayı tercih ettiği durum. Fakat bunu sürekli yapmak biraz sağlıksız olabiliyor. Unutmayın ki geceleri uyumak çok daha verimli. Bunun için erken yatıp gece 3-4 gibi kalkarak veya haftada en az 2 gece uyuyarak kendi bünyenizi rahatlatabilirsiniz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 178 Cevabı 

5. İnsülin ve interferon gibi moleküller hayvanlardan ya da sentetik olarak sağlanabildiği hâlde neden biyoteknolojik yöntemlerle bu moleküllerin üretimi yapılmaktadır?
A) Genetik şifrenin bilinmesi B) Daha etkili olması
C) Özgül olması D) Ekonomik olması
E) Daha kaliteli olması

  • Cevap: D

6. Kedilerde, normal olarak, siyah ve sarı post renklerinin hem dişilerde hem de erkeklerde görülmesine karşın alacalı (siyah-sarı) post rengi sadece dişilerde ortaya çıkar.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi, siyah-dişi bir kedi ile sarı-erkek bir kedinin çaprazlaması sonucunda, bir anormallik olarak alacalı-erkek bir kedinin olmasına neden olur?
A) Gonozomları ayrılmamış bir yumurtanın, normal bir spermayla döllenmesi
B) (n + 1) + X kromozomlu bir yumurtanın n + Y kromozomlu bir spermayla döllenmesi
C) Post rengi alellerinin Y gonozomunda taşınması
D) Normal bir yumurtanın, gonozomları ayrılmamış bir spermayla döllenmesi
E) Siyah rengi meydana getiren genin, sarı rengi meydana getiren gene baskın olması

  • Cevap: D

7. Diploid (2n) kromozomlu bir canlı türünde, kromozom sayısı 2n – 1 olan bir bireyin oluşmasına, aşağıdakilerden hangisi neden olur?
A) Cross-over B) Kromozomlarda ayrılmama
C) Partenogenez çoğalma D) Çok alelli kalıtim
E) Eşeye bağlı kalıtım

  • Cevap: B

8. Çekinik ve baskın genlerin taşınmasıyla ilgili,
I. Çekinik bir genin, homolog kromozomların her ikisi üzerinde taşınması
II. Çekinik bir genin, homolog kromozomlardan sadece biri üzerinde taşınması
III. Baskın bir genin, homolog kromozomların her ikisi üzerinde taşınması
IV. Baskın bir genin, homolog kromozomlardan sadece biri üzerinde taşınması durumlarının hangilerinde, genin belirlediği özellik kesin olarak ortaya çıkar?
A) I ve II
B) II ve III
C) I, II ve III
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

  • Cevap: D

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir