10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Sınav sisteminde soru sayısı en fazla sorulan derslerin başında yer aldığından dolayı öğrencilerin ön yargılı yaklaşmadan dersi anlamaya çalışmalarına da gayret etmeleri gerekiyor.Türkçe Dersi Bireysel Çalışmak.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı 

Tasavvuf felsefesi hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap:
    Tasavvufun temeli evrende tek varlığın bulunduğu, o tek varlığın dışındaki diğer varlıkların ise onun yansıması olduğu görüşüne dayanır. O tek varlık Allah’tır. Öteki varlıklar yani görünen her şey Allah’ın türlü görüntüleridir.Buna “vahdet-i vücud” denir.
    İnsan için varlık kazanmanın amacı “insan-ı kâmil” olmaktır. Tasavvufi anlamda” insan-ı kâmil” olmak”bekabillah” a yani sürekli olarak Allah’ın varlığında bulunma mertebesine ulaşmak olur.”Bekabillah”ı”Fenafillâh” yani insan varlığının Allah varlığında yok olduğu makam izler.

Aşağıda Ahmet Yesevi ve Yunus Emre’den benzer şiirler vardır. Ahmet Yesevi’nin Kazakistan’da, Yunus Emre’nin Anadolu coğrafyasında benzer şiirler yazmasının nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Işkıng kıldı şeyda meni, cümle alem bildi meni
    Kayğum sensen tüni küni, menge sen ok kereksen
    Hoca Ahmed menim atım tüni küni yanar otım
    İki cihanda ümidim menge sen ok kereksen
    (Divan-ı Hikmet)

    Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni
    Ben yanarım dünü günü, bana seni gerek seni
    Yunus’dürür benim adım, gün geçtikçe artar odum
    İki cihanda maksudum, bana seni gerek seni
    (Yunus Emre Divanı)

    Yunus Emre’nin Ahmet Yesevi’nin başlattığı  tasavvuf geleneğinden etkilendiğini gösterir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir