10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Türkçe, hem dil hem de anlam olmak üzere iki ana sınıfa ayrılmış bölümlerde oluşmaktadır. Öğrenciler çoğu zaman iki ana bölüme ayrılmış olan konuları çalışırken zorlandığı noktalar olabiliyor. Özellikle sözel yeteneği zayıf olan öğrenciler Türkçe derslerinden başarısız sonuçlar almakta ve hatta çoğu zaman Türkçe derslerinden tamemen kopmaktadır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı 

Karamanoğlu Mehmet Bey: “Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye” Kaşgarlı Mahmut: “Derdini dinletebilmek ve Türklerin gönlünü alabilmek için onların dilleriyle konuşmaktan başka çare yoktur. Türk dilini öğrenmek vacip (çok gerekli) bir iş olur; yok, bu söz doğru değilse akıl da bunu emreder.”

1. Karamanoğlu Mehmet Bey ve Kaşgarlı Mahmut’un Türkçeye bakış açılarını değerlendiriniz. Değerlendirmelerinizi kısaca aşağıya yazınız.

  • Cevap: Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı fermanla Türkçeyi resmi dil haline getirmiştir. Kaşgarlı Mahmut da Arapların Türkçeyi öğrenmesinin gerekli olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak her ikisi de Türk diline büyük önem vermiştir.

2. Ali Emiri Bey’in kitabın değeri ile ilgili Hz. Yusuf’a atıfta bulunarak yaptığı eleştiriyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Divanü Lügati’t Türk İslamiyet öncesi Türk kültür ve medeniyet ve edebiyatının bir belgesi ve eşsiz bir kültür hazinesi niteliğindedir. Türk Eser, Türkçe’nin en eski yapıtıdır.
    O dönemde konuşulan Türkçenin ve Türk kültürünün yansıtıldığı en gerçekçi eser Divanü Lûgati-i Türk’tür. Ayrıca eser Türkçenin ve Türklerin; yabancı dil ve kültürlere karşı üstünlüğünü göstermiştir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir