10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.  Liseye hazırlananların öğrenmesi gereken derslerden bir tanesi olan Türkçe dersi, TEOG sınavında da büyük önem taşıyor. Türkçesi kötü olan bir öğrencinin TEOG sınavında istediği başarıyı yakalaması genellikle mümkün olmuyor.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66

1.

a) XI-XII. yüzyıllarda Türklerin sosyal, siyasi ve kültürel hayatı hakkında topladığınız ve özetini çıkardığınız yazılardan bir kısmını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
b)    Ahmet Yesevî’nin eserinde niçin hikmet tarzını seçtiğini bilgi birikiminizden hareketle belirtiniz.

Divan-ı Hikmet’in yazılış amacı islam dininin doğru anlaşılmasını sağlamak, islam dininin yayılmasını sağlamak, dönemin ahlaki yapısını anlatmak, olmuştur. Bu amaca en uygun nazım biçimi hikmettir.

c)    Okuduğunuz metnin dönemin tarihî, siyasi ve sosyal yapısıyla ilişkisini açıklayınız.

Metin dönemin tarihi, siyasi ve sosyal özelliklerini yansıtmaktadır. Her eser sanatçısının ve toplumun izlerini taşır.

2.    Şiirdeki ölçü, kafiye ve rediflerle sağlanan ahengi belirtiniz.

Şiir bu unsurlarla daha ahenkli hale gelmiştir. Bununla birlikte söz sanatları, aliterasyon ve asonanslar da ahenge katkı sağlamıştır.

testonline.blogcu.com

3.    Metinden hareketle şairin kişiliği ve dünya görüşü hakkında çıkarımlarda bulununuz.

4. Dörtlük sonlarındaki mısraların hüküm cümlesi olduğuna ve diğer mısraların yükleminin de bu mısrada bulunduğuna dikkat ediniz. Sizce bu durumun İslam Öncesi Türk Edebiyatı ve İslam Etkisinde Gelişen Türk halk edebiyatının nazım birimi ile ilgisi var mıdır? Açıklayınız.

Evet bir ilgisi vardır. Örneğin Alp Er Tunga sagusunda da böyle bir durum görmekteyiz. Bu dönem eserlerinde İslamiyet öncesi Türk edebiyatının etkisi de çoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir