10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.   Paragraf tipi sorularda cevap soruda verilen paragrafın içinde gizlidir. Bu nedenle eğer iyi konsantrasyon sağgülıp dikkat verilirse bu sorular öğrencilerin zannettiklerinin aksine çok kolaydır. Sınava hazırlanırken özellikle paragraf tipi soruları bol bol çözmek gerekir. Bu sorularda başanlı olmanın anahtarı sınava hazırlanma sürecinde yorum yeteneğini arttıracak şekilde bir program izlemektir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62

HAZIRLIK

CEVAPLAR YÜKLENMİŞTİR..
1. İslamiyeti kabul eden Türklerin yazı ve konuşma dilinde bazı değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin nedenlerini açıklayınız.

 Türkler İslamiyeti Araplardan öğrenmişlerdir. İslam dinin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim Arapçadır. Dolayısıyla dinin esasları Arapça ifade edilmiştir. Dinle alakalı yazılan kitaplar da Arapçadır. Türkler bu dini öğrenirken öncelikle dini terimleri diline kazandırmışlar sonraları ise Arapça din öğesi ile paralel olarak Türkler arasında yayılmaya başlar. Böylelikle Türklerin yazı dili ve konuşma dili içerisinde bir çok Arapça sözcük yer edinmiştir.

2. Bugün dilimize İngilizceden giren kelimelerle, sosyal hayatımızda yaşanan değişimler arasında nasıl bir paralellik vardır? Örnekler vererek düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız

Bugün toplumumuz Avrupa’yı örnek almaktadır. Bu örnek alma toplumu her yönden etkiler ( ilim-bilim-sosyal hayat-askeri hayat- dünya görüşü – din- dil vs.) Avrupa’da en yaygın kullanılan dil İngilizcedir. Dolayısıyla İngilizce de bizim sosyal hayatımızı etkilemektedir. Örneğin kullandığımız “telefon” kelimesi İngilizce bir kelimenin Türkçeye uyarlamasıyla meydana gelmiştir. Yine başka bir örnek etrafımıza baktığımızda çoğu mağaza-dükkan- avm adlarının İngilizce olduğunu görürüz.

testonline.blogcu.com

1.    Okuduğunuz şiirde nasıl bir Tanrı inancı olduğunu şiirden örnekler vererek açıklayınız.

Her şeyin yaratıcısı olan bir Tanrı Aynı zamanda BİR(tek) olan tanrı. . Diledi, yarattı bütün mevcudu. Her dilediği “Ol!” deyince oldu. Aynı zamanda BİR(tek) olan Tanrı. Tamamıyla muhtaçtır yaratılmış. İhtiyaçsız Tanrı’dır, ona yok eş.

2.    Türklerin İslamiyeti benimsemelerinde nelerin etkisi vardır? Açıklayınız.
 3.    Yaptığınız araştırmadan yararlanarak Türkler arasında İslamiyetin hızla yayılmasında kimlerin, neden etkili olduğunu belirtiniz.
4. Kutadgu Bilig adlı eserin yazıldığı dönemde Türk toplulukları arasında Arap harfleri ile Uygur harfleri birlikte kullanılmıştır. Bunun sebepleri neler olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Kutadgu Bilig, geçiş dönemi eseridir. Yani İslam etkisindeki ilk üründür. Dolayısıyla hem geçmişin hem de şimdinin etkisi altında olacaktır. Bu yüzden iki farklı alfabenin harflerini görmekteyiz

5. İki grup oluşturarak okuduğunuz metinde anlamını bildiğiniz ve bilmediğiniz kelimeleri tespit ediniz. Metindeki dinî terimleri gösteriniz. Dinin dile etkisini metinden hareketle açıklayınız.

İki grup oluşturarak okuduğunuz metinde anlamını bildiğiniz ve bilmediğiniz kelimeleri tespit ediniz. Bu kısım size ait Metindeki dini terimler Tanrı Yaratan, Rabb Kadir, Yarat- Dini terimler ve ifadeler metinler içerisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir