10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı 

METİN SORULARI

1. Hikayedeki olay akışını maddeler haline aşağıya yazınız.

  • Cevap: Adamın kedilerden rahatsız olması
  • Karısına ya ben ya kediler demesi ve karısının kedileri seçmesi
  • Kedilerin birinin kahvesini dökmesi diğerinin ekmeğini çalması
  • Kediye vurmak bastonunu kaldırması düşmesi
  • Kedileri Kaymakam’a şikayet etmesi
  • Kediler yüzünden 33 yıllık evliliğini bitirerek evi terk etmesi
  • Eve dönerek ağlaması

2. Kahramanın kedilerden aşırı derece rahatsız olmasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü kediler onun hayatını mahvetmiştir. Kimisi onun yemeğini yiyor kimisi ona ait eşyaları kırıyor ya da üstünde yatıyor. Bunun yanında onları beslemek onlarla aynı evi paylaşmak da artık ona fazla gelmeye başlamıştır.

3. Parçadaki karakterlerin kişilik özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Adam: Kedilerden nefret eden biridir. Bunun yanında karısından korkan biridir. Yalnız kalmaya dayanamaz.
  • Karısı: Kedileri ona tercih etmiştir.

4. Dış dünyanın kahramanın psikolojik durumuna etkileri nelerdir?

  • Cevap: Dış dünya kahramanı anlayamamaktadır. Çünkü ona göre herkes kendine düşmandır. Dış dünya her şeye müdahale edebiliyorken onun sorununu çözmek için kimse bir şey yapmamaktadır.

5. Bu metinde olayın akışını sağlayan temel çatışma nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Adam ile kedilerin davranışlarına karşı kedileri tutan kadının tavrı.

6. Kahramanın evine geri dönüşünde yazar nasıl bir yol izlemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar öncelikle kahramanımızın içinde bulunduğu ruh halini bizlere vermiştir. Yalnızlığa dayanamayan kahramanın eve dönmekten başka çaresi kalmamaktadır.

7. “Tanzimat roman ve hikâyelerinde dikkat çeken bir özellik de uzun cümle kuruluşları ve tasvirlerdir.” Okuduğunuz metindeki uzun cümle ve tasvirleri bulunuz. Bu tarz bir dil ve anlatımın tercih edilmesinin sebepleri nelerdir? Tartışınız.

  • Cevap: 2. paragrafın ilk cümlesini örnek vermek mümkündür. Hem uzun bir cümledir hem de benzetmelere dayalıdır. Bunda amaç o dönemin hakim dili kullanma alışkanlığının sürmesidir.
  • ELEŞTİREL OKUMA

Realizm: Gerçekler ön plandadır. Realist sanatçılar, eserlerinde yaşamın gerçeklerini dile getirir. Gerçekler anlatılırken kişilerin psikolojileri, onların kişiliklerini etkileyen çevrelerinin tanıtımı, içinde bulundukları ortam ayrıntılarıyla verilir. Realizmde, gerçek hayatın anlatılması esas olduğu için realistlerin eserlerinde toplumun sıradan kişilerine rastlanır. Realist yazarların okuyucuyu eğitme gibi bir amaçları yoktur; onlar gözlem, araştırma ve belgelere dayanarak, yaşananı nesnel bir şekilde aktarmayı amaçlarlar.Realizm: Gerçekler ön plandadır. Realist sanatçılar, eserlerinde yaşamın gerçeklerini dile getirir. Gerçekler anlatılırken kişilerin psikolojileri, onların kişiliklerini etkileyen çevrelerinin tanıtımı, içinde bulundukları ortam ayrıntılarıyla verilir. Realizmde, gerçek hayatın anlatılması esas olduğu için realistlerin eserlerinde toplumun sıradan kişilerine rastlanır. Realist yazarların okuyucuyu eğitme gibi bir amaçları yoktur; onlar gözlem, araştırma ve belgelere dayanarak, yaşananı nesnel bir şekilde aktarmayı amaçlarlar.

1. Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak hikâyedeki realist unsurları tespit ediniz.

  • Cevap: Kedilerin evde bir şeyleri devirmesi. Şikayet için adamın Kaymakamlığa gitmesi. Adamın eve dönmesi. Kedilerin adama rahatsızlık verebilecek durumda olmaları.

2. Hayvanseverlikle ilgili düşünceler günümüzde de devam etmekte midir? Karşılaştırarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Kesinlikle devam etmektedir. Günümüzde de hayvanları seven onları koruyan insanlar olduğu gibi onlardan tiksinen onları sevmeyen bir çok insanın varlığından da söz edebiliriz.

3. Okuduğunuz hikâyede, hikâyeyi oluşturan unsurlardan hangisi (olay, şahıs, mekân) ön plandadır?

  • Cevap: Bence kahramanlar ön plandadır. Özellikle adam ile kediler başroldedir diyebiliriz.

4. Yazarın zaman zaman karşılıklı konuşmalar kullanmasının hikâyenin anlatımına ne tür katkılar sağladığını değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu teknik ile yazar okuru hikayenin içine daha çok çekmekte, bunun yanında okurun zevkini yukarıda tutmayı amaçlamaktadır.

Yazılı Soruları ve Cevapları İçin Tıkla

Bütün Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları İçin Tıkla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir