10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Sınıfta not almaya çalışarak dikkatinizin hep derste olmasını sağlarsınız bu sayede sınıfta uyumanızı da önlemiş olursunuz. Not alırken dikkat etmeniz gereken bir konuda “kısaltmalar” kullanmanız gerektiğidir. Not yazmak ve aynı anda hocanın söylediklerini dinlemek pekte kolay bir iş değildir hızınızı olabildiğince artırmak ve geri kalmamak için bazı kelimelere kısaltmalar kullanarak yazmayı deneyin.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 205 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 205 Cevabı 

Metin Soruları

1. Yukarıdaki metinde diyalogları yönlendiren kişi kimdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Pişekar’dır.

2. Okuduğunuz oyunun kişileri kimlerdir? Bu kişilerin özelliklerini bulunuz.

  • CevapKAVUKLU: Oyunun asıl komiğidir. Dobra ve pa­tavatsızdır. Yalan beyanla işi olmaz. Gördüğü her şeyi ağzına geldiği gibi kendi meşrebince söyler. Lafını söylerken Alicengiz oyunlarına ihtiyaç duymaz. Kaba biri olduğundan diğer oyuncu tipleri ile arasında tartışma ve hatta dövüş bile olur.PİŞEKAR:Herkesin huyuna göre konuşmasını, yüze gülmesini bilen, içten pazarlıklı, arabulucu, usulünce kavgaları yatıştıran, dargınları buluşturan, ölçülü, ağırbaşlı, her kalıba girebilen, işine gelince dilini tutmasını bilen, esnek bir kişiliğe sahiptir. Kavuklu ile aralarındaki kavga çoğu zaman Pişekar’ın yalan dolanlarının ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır.

3. Okuduğunuz metinden güldürü öğelerini tespit ediniz.

  • Cevap:  Taklit, yanlış anlama, anlamazlıktan gelme metnin güldürü ögeleridir.

4. Orta oyununun bölümlerini metinden bulup içeriklerinin ne olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Mukaddime (giriş)
    Muhavere (söyleşme)
    Fasıl (oyun)
    Bitiş

5. Metindeki örtük iletileri bulunuz.

  • Cevap: Metindeki örtük iletiler “çenen ama açık kalmış”, “tımarhane düşkünü”, “yediği naneye bak” “tepem atıyor”, “insan sarrafı”, “meydan bülbülü” gibi örtük iletiler kullanılmıştır.

Eleştirel Okuma

Orta Oyununda Dekor: Orta oyununun oynandığı alanın uzunluğu 30 arşın, genişliği ise 20 arşındır. Alanda girişin sol tarafına gelecek kısımda çalgıcılar, dükkân dekoru olarak bir kafes, ev dekoru için dükkan dekorundan hafif büyükçe başka bir kafesle ve oyuncuların kostümlerini koydukları ve adına pusat veya pusat odası denilen kısım bulunur. Bu kısım çoğu kez bir perdeyle kapatılır. Dekorlar reel olarak düşünüldüğü vakit gerçekle pek ilgisi olmamakla birlikte, seyircinin hayal dünyasında canlandırma aracı olarak fonksiyonlarını yürütürler. Modern tiyatroda da, artık orta oyununda olduğu gibi, ayrıntılı dekordan mümkün olduğu kadar kaçıldığı görülmektedir.

1. Orta oyununda ayrıntılı sahne ve dekor kullanılmamasının oyuna ve oyunculara ne tür faydaları olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap:  Hazırlanan ortamda kendilerini daha çok olayın içinde hissedip daha iyi oyun sergilemelerine sebep olur.

 

“10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir