10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Mega Yayınları Sayfa 188

Değerli öğrencilerimiz Mega yayınları 10. Sınıf Fizik ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Haftalık ders planınız da okul, iş ve müfredat dışı faaliyetlerinizi yapa bildiğiniz kadar dengede tutmaya çalışın. Eğer dersleriniz çok zorsa okuldan sonraki işinizden ve ya aktivitelerinizden vazgeçmeyi denemelisinizdir. Unutmayın ki sizin için öncelik ders hayatınız olmalıdır.Üniversite için ders saatlerinizi, dersin zorluk seviyesi ve kredisine göre belirlemeniz daha doğru bir karar olacaktır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başındaki “D”, yanlış olanların başındaki “Y” harfini işaretleyelim. Yanlış olduğunu düşündüğümüz ifadelerin doğrusunu defterimize yazalım.

1. Su yüzeyindeki dalgalarda sadece düşey doğrultuda salınım vardır.
2. Su dalgalarında birbirinin içinden geçebilme özelliği vardır.
(D) 3. Dalga leğeninde doğrusal atmalar leğenin karşı kenarına varırken su molekülleri de taşınır.
(D) 4. Su dalgaları, gelme açısı yansıma açısına eşit olacak biçimde yansır.
5. Su dalgaları yansırken dalgaların ilerleme hızı küçülür.
6. Yansıyan su dalgalarının frekansı küçülür.
7. Su yüzeyindeki dalgalar, derin bölgelerde daha hızlı ilerler.
8. Su yüzeyindeki dalgaların ilerleme hızı, dalganın genliğine bağlıdır.
9. Derin ve sığ ortamların ara çizgisine bir açıyla gelen dalgalar doğrultu değiştirerek ilerler.
(D) 10. Derin ve sığ ortamların birinden diğerine geçen su dalgalarının frekansı değişir.

B. Aşağıdaki soruları yanıtlayalım ve yanıtlarımızı defterimize yazalım.

1. Su yüzeyindeki bir dalganın periyodu nasıl tanımlanır?

Ses, atmosferde kulağımız tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Ses, maddeleri oluşturan moleküllerin herhangi bir neden­den dolayı titreşmesi sonucunda oluşur. Bu titreşim ile ses dalgaları kayna­ğından enerji taşır. Bu enerji katı, sıvı ve gaz ortamlar tarafından iletilir Bundan dolayı ses dalgalarının yayılabilmesi için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Ses boşlukta yayılmaz. Ses dalgaları hareket ederken ortam hare­ket etmez. Yani hareket eden madde değil, hareket enerjisidir.

İnsan kulağı, frekansı 20 Hz altındaki ve frekansı 20.000 Hz üstünde­ki sesleri algılayamaz. Sesin algılama aralığı canlıdan canlıya göre değişir.

Hayvanlar, insanların duyamadığı ses frekanslarını bile algılayabilirler. Ör­neğin fillerin ayağında çok alçak frekansları algılayan doğal alıcılar vardır. Köpekler ise frekansı 22.000 Hz. olan ses­leri algılayabilmektedir. Tüm dalgalarda olduğu gibi ses dalgalarında da ortam değiştiğinde dalgaların hızı da değişir . Ses dalgaları en iyi katı madde, en kötü de gaz maddede ilerler . Sesin hızı normal koşullarda; havada 340 m/s, tah­tada 4000 – 6000 m/s, suda 3000 – 5000 m/s, çelikte ise 8000 m/s dir.

2. Bir kaptaki durgun suyun yüzeyine parmağımızın ucunu değdirince oluşan sarsıntının genişleyen bir çember şeklinde yayılmasının nedeni nedir?

3. Bir dalga leğenindeki derin ve sığ ortamları ayıran çizgi su yüzeyinin altındadır. Böyle olduğu hâlde su yüzeyinde oluşturulan dalgalar sanki bu ara çizgiye temas etmişler gibi doğrultu değiştirir.
Bu durum nasıl açıklanabilir?

C. Aşağıdaki problemleri çözüp çözümleri defterimize yazalım.

1. Bir dalga leğeni deneyinde, dalga üretecinin oluşturduğu periyotlu çembersel atmaların 2.siyle 5.si arasındaki uzaklık 12 cm olarak ölçülüyor.
Buna göre oluşturulan dalgaların dalga boyu kaç cm’dir?
2. Bir dalga üreteci, su yüzeyinde, frekansı 6 s-1 olan dalgalar oluşturuyor ve bu dalgalara 10 yarıklı bir stroboskobun arkasından bakılıyor.
Dalgaları duruyormuş gibi görmek için stroboskop, dakikada en az kaç dönü yapmalıdır?

Araştıralım, Hazırlanalım

Bir sonraki konuya hazırlık için aşağıdaki çalışmaları yapalım:
• Ortaokul fen bilimleri derslerinde sesle ilgili olarak öğrendiklerimizi anımsamak için eski ders kitaplarımızı ve ders notlarımızı gözden geçirelim.
• Güvenilir bilgi kaynaklarından sesin oluşumu, yansıması, yayılma hızı, yankı ve ses kirliliği hakkında bilgi derleyelim.