9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Dil bilgisi, kurallar yığını değildir. Türkçe, bütün dünyanın önünde saygı ile eğildiği mükemmel düzeyde matematiksel bir dildir. Yani sistemi, harika bir işleyişi bulunmaktadır. Bir Türk olarak, bu işleyişi kolayca kavramanız için biraz dikkat ve düzenli çalışma yeterlidir. Ayrıca dil bilgisi konuları, zincir halkaları gibi birbirine bağlıdır. Bu halkaların düzenli olarak birbirini takip etmesi için mutlaka 5. sınıf düzeyinden başlayarak tüm konuları öğrenmeniz gerekir. Örneğin hâl eklerini bilmezseniz, kip eklerini veya fiilimsileri öğrenmeniz daha zor olur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

23. Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23 Cevabı (Edebiyat ve Bilim)

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metne göre edebiyatın hangi bilim dallarıyla ilişki içinde olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Psikoloji, sosyoloji, tarih, coğrafya gibi sosyal bilimlerden yararlandığı gibi deneysel bilimlerden de yararlanabileceği aktarılmaktadır.

2. Metne göre edebiyatın amacını yitirmemesi neye bağlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyatın, bilimle ve gerçekle bağını kesmesine bağlamaktadır.

3. Metne göre bilim ve dil arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Bilimde yalnızca bir araç olan dil, edebiyatta ise hayati bir önem kazanır hatta bazen araç olmaktan çıkarak amacın ta kendisi olur. Edebiyat dili bilim dalından farklıdır. Bilim dili kesin net ifadelerden oluşurken edebi dil ise olabildiğine özgürdür.

4. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Metnin ana düşüncesi: Edebiyatın bilimle ilişkisi
  • Metnin yardımcı düşünceleri: Edebi dil ile bilimsel dilin farklılığı, edebiyatın diğer bilimlerle ilişkisi, edebiyatın faydalandığı bilimlerden bazıları ile olan ilişkisi.

5. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Açık ileti: Edebiyatın bilimle olan ilişkisi
  • Örtük ileti: Edebiyatın bilimden ayrılan ve benzeşen yönleri

6. Jules Verne’in (Jul Vern), Ay’a Seyahat romanını Ay’a gidilmeden önce yazmasından hareketle edebiyat ile bilim arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Edebiyat hayal gücüne ve kurgu yeteneğine dayanır. Hayal kuramayan insan hiç bir edebi üründen tat almaz. Jules Verne çok uzun zaman önce hayaller kurarak geleceğin dünyasını romanlarında anlatmaya çalıştı. Onun ortaya koyduğu bir çok öngörü daha sonra bilim insanları sayesinde gerçekleşti. Bu da edebiyatın bilime nasıl yol açtığını göstermektedir.

7. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metni içerdiği bilgiler ve düşünceler arasındaki tutarlılık yönünden değerlendiriniz.

  • Cevap: Metin içerdiği bilgiler ve sunduğu örnekler incelenip göz önünde bulundurulduğunda bence tutarlılık göstermektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir