8. Sınıf Top İnkilap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189

Sevgili öğrencilerimiz 8. Sınıf Tuna yayınları İnkilap Tarihi Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Ana dilde düşünme bunu konuşulmak istenen yabancı dile çevirme stratejisini kullanan kişiler konuşmalarına başladıklarında uzun karışık anlamsız söz dizinleri kullanırlar. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Çalışma hızınızı belirleyin. Bazı derslerin konuları size daha kolay ve doğal geldiğinden çok daha hızlı çalışabilirsiniz bu tür dersleri belirledikten sonra zaman diliminizi zorlandığınız dersler için daha verimli belirleye bilirsiniz.
Düzenli uyku. Hazırlamış olduğunuz ders planınız da yeteri kadar uyku alabilmeniz için zaman belirleyin.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

8.Sınıf Tuna Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı 189.Sayfa Cevapları

SORU: İkinci Dünya Savaşı hakkında bilgi toplayınız.

CEVAP:  Nedenleri :
* İtalya ve Almanya’nın saldırgan tutumları
* Komünizm tehlikesinin artması
* I. Dünya Savaşı sonunda Almanya’nın imzaladığı Wersailles Antlaşması’nın etkisi
* İtalya’nın, I.Dünya Savaşı’ndan galip bir devlet olarak çıkmasına rağmen aradığını bulamaması (Paris Barış Konferansı)
* Japonya’nın sömürgeci faaliyetlere girişmesi

Savaşın Başlaması ve Gelişimi :
Almanya’nın Polonya’ya saldırmasıyla başlamıştır. Japonya’nın Perl Harbour’a saldırmasıyla 1942’de ABD’de savaşa katılmıştır.
Müttefiklerin Sicilya ve Normandiya çıkarmalarıyla önce İtalya, sonra Almanya, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından sonra da Japonya teslim olmuştur. Böylece II. Dünya Savaşı son bulmuştur.
Mihver Devletleri : Almanya, İtalya, Japonya
Müttefik Devletler : İngiltere, Fransa, Rusya, ABD

Not: Türkiye II. Dünya Savaşı’nda tarafsızlığını korumaya çalışmıştır. Fakat savaş sonrası görüşmelere katılabilmek için 23 Şubat 1945’te Mihver Devletleri’ne savaş açmıştır.

Savaşın Sonuçları :
* Almanya, İtalya ve Japonya sömürgelerini kaybettiler.
* Almanya ikiye ayrıldı, rejim değişikliği oldu.
* İtalya, Kuzey Afrika’dan çekildi, Libya kuruldu. İtalya oniki Ada’yı Yunanlılar’a bıraktı (1947 Paris Antlaşması).
* Birleşmiş Milletler Kuruldu (1945)
* Yahudiler’e Filistin’de “İsrail Devleti” kuruldu. (1948)
* İngiltere’nin sömürgeleri bağımsızlıklarına kavuştular (Mısır, Hindistan).
* ABD, İngiltere ve Sovyetler Yalta’da bir araya gelerek dünyayı nüfuz bölgelerine ayırdılar. (Yalta konferansı)
* Savaş sonrası SSCB’nin komünizm yayma çalışmalarına karşı NATO (Kuzey Atlantik Paktı) kuruldu (1949).
Not: Türkiye 1952’de Kore Savaşı’ndaki yardımları dolayısıyla Nato’ya dahil edildi.
* OECD (Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) 1947’de; Avrupa Konseyi 1949’da kuruldu.
* Nato’ya karşı Sovyetler liderliğinde Varşova Paktı kuruldu (1955).
Not : Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında Balkan Paktı (1954); Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve İngiltere arasında da Bağdat Paktı kurulmuştur. (1955).
* İlk kez atom bombası kullanıldı.

SORU: Atatürk’ün İkinci Dünya Savaşı öncesinde, bu savaş ile ilgili olarak söylediği sözlerinden örnekler bulunuz.

CEVAP:  Atatürk II.Dünya Savaşı çıkmadan önce Avrupa’daki gelişmelere bakarak; Almanya’nın bütün Avrupa’yı işgal edecek ordu kurabileceğini, çıkacak savaşın 1940-1946 yılları arasında olabileceğini, ABD’nin savaşa katılacağını,Avrupalı devletlerin bencilce davranışlarının yeni felaketlere yol açabileceğini belirtmiştir.

Atatürk, savaş karşısında birlikte hareket edilerek barışın korunmasını savunmuştur. Almanya’nın ırkçı politikalar izlemesinin ve İtalya’nın Habeşistan’ı işgal etmesinin çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurgulamıştır. Atatürk, Türkiye’nin çıkabilecek bir savaşa katılmayarak tarafsız kalmasını ve barış içinde yaşaması gerektiğini vurgulamıştır

SORU: Soğuk Savaş hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgilerden yararlanarak bu dönemi tanıtıcı bir metin yazınız.

CEVAP:  Soğuk Savaş, Doğu Bloku ülkeleri ile Batı İttifakı (NATO) arasında 1947’den 1991’e kadar devam etmiş olan uluslararası siyasi ve askeri gerginliktir. Soğuk Savaş döneminde NATO, “Batı İttifakı” olarak da biliniyordu. Batı İttifakı NATO üyesi kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı’na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku da desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin Halk Cumhuriyeti ve Yugoslavya hem Doğu Bloğu ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıkları idi.
SORU: 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili bir araştırma yapınız.

CEVAP:  1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, “insan haklarının anayasası” olarak tanımlanır. İnsanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlar, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı cezalara tabi tutulamayacağını ilan eder. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalara yol gösterici işlevini bugün de sürdürür. 1948’de kabul edildiği tarih 10 Aralık her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.
SORU: Kıbrıs Barış Harekâtı’yla ilgili bir araştırma yapınız.

CEVAP:  20 Temmuz 1974 sabahı Türk Ordusunun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Kıbrıs’a havadan indirdirme ve denizden çıkarma yaptığı harekattır.

Türk kuvvetleri 22 Temmuz’da Girne’yi ele geçirdi Türk paraşütçüleri Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’nın Türk kesimine indi Yunan birliklerinin Ada’da garantör olarak bulunan Türk birliğine saldırması ise, çarpışmaların Ada geneline yayılmasına neden oldu 22 Temmuz akşamı Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararını kabul etti Türk müdahalesi sonucu Yunanistan’daki cunta idaresi ve Kıbrıs Nikos Sampson Hükumeti de yıkılmıştır

8 Ağustos’ta II Cenevre Konferansı sırasında yapılmakta olduğu sırada Rum Millî Muhufız Alayı ve EOKA-B işgal ettikleri yerleri tahliye etmedikleri gibi ellerindeki esirleri de serbest bırakmamışlardır Bunun üzerine Türkiye 14 Ağustos’ta başlayıp 16 Ağustos’ta sona eren üç günlük II Barış Harekâtını gerçekleştirdi

25-26 Ağustos 1974 tarihinde Kıbrıs’a gelen BM Genel Sekreteri toplumlar arasında ikili görüşmelerin başlatılmasını istemiş, mutabakat gereği nüfus mübadelesi yapılmış ve iki bölgeli ve iki toplumlu bir federal yapı için uygun ortam sağlanmış oldu 13 Şubat 1975 günü Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanı Doktor Fazıl Küçük tarafından açıklanarak gerçekleşti Ancak hedeflenen federal yapı gerçekleşmediğinden 15 Kasım 1983 tarihinde KKTC’nin ilanı gerçekleşti.
SORU: Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditlerin neler olduğunu öğreniniz.

CEVAP:  Ülkemize Yönelik İç ve Dış Tehdit Unsurları
a. İç Tehdit Unsurları
İç tehdit unsurlarının en önemli hedefleri Cumhuriyetimizi yıkmak ve yerine kendi düzenlerini kurmaktır.
Ülkemizdeki iç tehdit unsurlarının başlıca hedefleri şunlardır:
1. Ülkede Anarşi ve Terör Ortamı Yaratmak:
Terörist gruplar, yukarıda saydığımız yollardan bazılarını kullanarak hedeflerindeki ülkede etkili olmaya çalışırlar.
2. Devlet Otoritesini Sarsmak:
Bütün terör örgütleri devlet otoritesine karşı kurulmuşlardır. Ülkemizde de terörün amacı devleti yıkmak, halkın devlete olan güvenini zedelemektir. Bu konularda bütün toplumun bilinçli olması gerekir.
3. Toplumu Yönetilemez Hale Getirmek:
Terörist faaliyetler sonucunda ülkedeki halkın güvensizlik duygusu içinde olması amaçlanır. Ayrıca çeşitli yangınlar çıkarılarak, yağma hareketlerinde bulunularak ekonomik zararlar meydana getirilebilir. Suikastlar düzenlenerek ülkeyi yönetenler korkutulur, kamu görevlileri sindirilir. Böylece idarecilerin, toplumu yönetemez hale gelmeleri sağlanır.
4. Devletin Ülkesi ve Milletiyle Bütünlüğünü Parçalamak
Teröristlerin amaçlarından biri de devletin ülkesi ve milletiyle olan bütünlüğünü parçalamaktır. Kamuoyunun dikkati bu tür yapay gündemler üzerinde iken kendi amaçlarını gerçekleştirirler.
5. Çağdaş Anlayışı Yıkmak:
Günümüzde çağdaşlık demokratik, laik, sosyal ilkelere bağlı insan haklarına ve hukuka saygılı bir düşünce yapısı olarak anlaşılır. İlkel ve bağnaz düşünceler çağdaşlığı sona erdirmek için faaliyet gösterir.
6. Ülkede Rejimi Değiştirerek Kendi Görüşlerinin Etkin Olduğu Bir Düzen Kurmak:

b. Dış Tehdit Unsurları Milletler devletler halinde örgütlenerek yaşar. İnsanlarda olduğu gibi milletlerde başka milletlerle ilişki halinde olmadan yaşayamazlar. Atatürk’ün “Yurtta sulh, dünyada sulh.” ilkesi dünya barışı için en önemli çağrılardan biridir. İnsanlığın geleceği için barış her zaman korunmalıdır.
c. Türkiye’nin Jeopolitik Öneminden Dolayı Yabancı Ülkelerin Ülkemiz Üzerindeki Çeşitli Emelleri
Ülkemizin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en yakın olduğu bir bölgede kuruludur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları gibi çok önemli iki su geçidine sahiptir. Yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı veya stratejik bölgelerimizi ele geçirmek isteyen, GAP gibi projelerle kalkınmamızı kıskanan, dış güçler ülkemizdeki terör olaylarına destek sağlamaktadırlar. Bu yüzden bütün toplumun dikkatli olması çok önemli bir gerekliliktir.
d. Kaçakçılık
Ülkelerin en önemli dış tehdit unsurlarından biri kaçakçılıktır. Kaçakçılıkla mücadelede milletler arası bir iş birliği sağlanmadığı müddetçe başarıya ulaşılması mümkün değildir. Devlet kaçakçılığın önlenmesi amacıyla Emniyet, Jandarma, Gümrük Genel Müdürlüğü gibi kuruluşları görevlendirmiştir.
SORU: Türkiye’nin coğrafi konumunun dış politikasına etkisini tartışınız.

CEVAP:  Atatürk II.Dünya Savaşı çıkmadan önce Avrupa’daki gelişmelere bakarak; Almanya’nın bütün Avrupa’yı işgal edecek ordu kurabileceğini, çıkacak savaşın 1940-1946 yılları arasında olabileceğini, ABD’nin savaşa katılacağını,Avrupalı devletlerin bencilce davranışlarının yeni felaketlere yol açabileceğini belirtmiştir.

Atatürk, savaş karşısında birlikte hareket edilerek barışın korunmasını savunmuştur. Almanya’nın ırkçı politikalar izlemesinin ve İtalya’nın Habeşistan’ı işgal etmesinin çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurgulamıştır. Atatürk, Türkiye’nin çıkabilecek bir savaşa katılmayarak tarafsız kalmasını ve barış içinde yaşaması gerektiğini vurgulamıştır.

SORU: Birinci ve İkinci Körfez savaşları hakkında bilgi edininiz.

CEVAP:  Soğuk Savaş, Doğu Bloku ülkeleri ile Batı İttifakı (NATO) arasında 1947’den 1991’e kadar devam etmiş olan uluslararası siyasi ve askeri gerginliktir. Soğuk Savaş döneminde NATO, “Batı İttifakı” olarak da biliniyordu. Batı İttifakı NATO üyesi kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı’na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku da desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin Halk Cumhuriyeti ve Yugoslavya hem Doğu Bloğu ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıkları idi.

SORU: Avrupa Birliği’nin ortaya çıkışı ve gelişimi hakkında bir araştırma yapınız.
CEVAP:  1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, “insan haklarının anayasası” olarak tanımlanır. İnsanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlar, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı cezalara tabi tutulamayacağını ilan eder. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalara yol gösterici işlevini bugün de sürdürür. 1948’de kabul edildiği tarih 10 Aralık her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir