ABD’den Rusya’ya karşı insansız denizaltısavar!

ABD; Rusya ve Çin’in nükleer denizaltılarına karşılık, insansız denizaltısavar geliştirdi!

İleriye dönük projeler üreten ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), üzerinde çalıştıkları yeni projeyi duyurdu. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en hızlı arama-kurtarma drone’unu gün yüzüne çıkaran DARPA, bu kez yeni nesil denizaltısı ile karşımızda.

DARPA direktörü Dr. Arati Prabhakar, katıldığı bir medya konferansında 7 Nisan’da 40 metre uzunluğundaki yeni nesil denizaltıyı tanıtacaklarını açıkladı. Bu denizaltıyı diğerlerinden ayıran en büyük özelliği ise şüphesiz insansız olması.

Bildiğimiz gibi normal yani insanlı denizaltı araçlarda çok sayıda mürettebat yer alıyor. Örneğin 1953’te batan Türk Donanması’na ait Dumlupınar denizaltısında 86 kişi bulunuyordu.

ACTUV (The Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel > Sürekli Takip Halindeki İnsansız Savaş Denizaltısavar) isimli araç, isminden de anlaşıldığı gibi denizaltı savaşı için tasarlanmış. Tehdit oluşturan düşman denizaltıları savurmanın elbette birçok yolu var. Bu aracın insansız olması elbette çok daha güvenli. Zira olası bir kazada veya saldırıda denizaltı mürettebatının kurtulma ihtimali çok zayıf.

18 AY ÇALIŞABİLEN UZUN MENZİLLİ DENİZALTI

ACTUV’un tek görevi denizaltı güvenliğini sağlamak değil tabii ki. Aracın diğer gemilere envanter taşımak, lojistik hizmeti sağlamak ve denizaltı mayınlarını keşfetmek gibi farklı özellikleri de bulunuyor.

Özetle deniz kurallarına göre güvenliği sağlayan insansız bir araç oluşturmayı hedefleyen DARPA, Nisan ayındaki tanıtımdan sonra 18 ay çalışabilen uzun menzilli denizaltı çalışmalarına başlayacak.

Kaynak : yenişafak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir