9. Sınıf MEB Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38

Değerli öğrenciler 9. Sınıf MEB yayınları Kimya Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Dünyamızda bulunan atomları ve maddeleri, yapısını, bileşimini, özelliklerini, çeşitli enerjiler ile dönüşümlerini, dönüşüm yaşarken çıkardıkları enerji veya emdikleri enerjiyi inceleyen bilim dalına Kimya denilmektedir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Bunun için derse katılmaktan çekinmeyin, sık sık düşüncelerinizi ifade edin.Bu yazıyı eğer sıkılmadan buraya kadar okuduysanız, bu işi profesyonel olarak yaklaşmaya gerçekten kararlısınız demektir. Üstelik öğrendiklerinizi hayata geçirmek için sabırsızlanıyorsanız, işin yarısını hallettiniz demektir. Eğer bu konuda daha fazla öneri almak istiyorsanız buyrun buradan yakın.  Ayrıca gitmeden bir selam vermeyi unutmayın. (:

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf  Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Cevapları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Kimya Bilimi Sayfa 37, 38, 39, 40, 41, 42 4. Bölüm Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı

Çevrenizde bulunan kimya ile ilgili sanayi kuruluşlarına ilgili makamlardan izin alarak teknik gezi düzenleyiniz. Bu kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili nelere dikkat edildiğini öğreniniz. Edindiğiniz bilgileri ve fotoğrafları arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Makine Ve Kimya Endüstrisi Kurumu

ADCO Petrol Katkıları San ve Tic. A.Ş

AK-KİM Kimya San. ve Tic. A.Ş

Boya şirketleri

Temizlik Ürünleri Şirketleri

İş güvenliğinde Dikkat Edilen Hususlar:

Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak,

– Acil eylem planı yapılmıştır,

– Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmektedir,

– Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki eğitim verilmektedir,

– İlk Yardım Eğitimleri ve Sertifikaları verilmektedir,

– Yangın Eğitimleri ve Sertifikaları verilmektedir,

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı

Günlük yaşantınızda en çok kullandığınız doğal kimyasal maddenin insan sağlığına ve çevreye olumlu ve olumsuz etkilerini araştırarak, sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap:
    Çok amaçlı temizleyiciler
    Bu tür temizleyicilerin birçoğu amonyak ve klor içerir ve birlikte kullanıldıklarında ölümcül amonyum klorür gazını oluştururlar. Amonyak akciğerlerimiz için tehlike oluştururken, klorla karıştırıldığında kansere yol açan bileşikler oluşturabiliyor.
    Dezenfektanlar
    Dezenfekte edici temizlik maddeleri, solunursa tehlikeli olacak birtakım uçucu kimyasallar içerirler. Deri ve solunum sisteminin iç zarları yoluyla kolayca emilebilen kresol, bu kimyasalların en sık kullanılanlarından biridir. Kresol, karaciğer, böbrek, akciğer, pankreas ve dalakta hasara neden olabildiği gibi, merkezi sinir sistemini etkileyerek depresyon, sinirlilik ve hiperaktiviteye de yol açabilir. Dezenfektanlarda bulunabilecek diğer maddeler ise fenol, etanol, formaldehit, amonyak ve klordur.
    Fırın temizleyiciler
    Fırın temizleyicilerde çeşitli zehirli maddeler bulunmakla birlikte en büyük tehlikeyi deriyi yakıp geçebilen asit ile gözler ve ciğerler için son derece tahriş edici olan amonyak oluşturur. Sprey tüplerindeki fırın temizleyicileri ise minik asit ve amonyak damlacıklarını kolayca solunabilecek, cilde ve gözlere temas edebilecek formda havaya dağıttıkları için tehlikelidir.
    Bulaşık deterjanları
    Piyasada satılan bulaşık deterjanlarının çoğunda yüksek düzeyde fosfat ve klor bulunur. Yanlışlıkla yutulursa çok önemli sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bulaşıklarınızın çok iyi durulanması gerekir. Düşük düzeyde klor gazları tehlikesiz kabul edilse de bulaşık yıkama süreci boyunca, küçük miktarlarda dışarı verilen klorun etkisiyle oluşan solunum zorluğu, göz yanması, yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. Bunun yanında klor, kanalizasyon sistemine karıştığında organiklerle birleşerek son derece tehlikeli bir kimyasal madde olarak bilinen trihalometanı meydana getirir. Klor aynı zamanda kanalizasyon sistemindeki maddeleri parçalama fonksiyonu olan yararlı bakteri ve mikroorganizmaları da çabucak öldürür. Bulaşıklar için kullanılan deterjanların da ana maddeleri petrol kaynaklı ve bu sebeple bakterilerce ayrıştırılıp doğaya tekrar kazandırılamıyor, genellikle de çeşitli kimyasal katkı maddeleri, sentetik esanslar, kokular ve renklendiriliciler içeriyor.
    Çamaşır deterjanları
    Çamaşır ürünlerinin çoğu doğal ortamda ayrıştırılıp geri kazanılmayan malzemeler; fenol, amonyak, naftalin ve diğer zararlı kimyasal maddeleri içerirler.
    Mümkünse fosfat içermeyen deterjanları tercih edin veya toz sabun kullanın. Toz sabuna geçmeden önce çamaşırlarınızı bir kez sadece çamaşır sodası ile yıkayın. Bu yolla deterjan kalıntılarının sabun ile reaksiyona girip çamaşırlarınızı sarartma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Çamaşır sodasını sabunla beraber kullanırsanız çamaşırlarınızda hem parlaklık hem de ağartıcılara ödediğiniz paranın daha azını harcayarak beyazlık sağlarsınız.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

TÜBİTAK 47. ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri final yarışmasında ‘‘Farklı bitki ekstrelerinin kolon kanseri üzerine etkisinin incelenmesi’’ konulu proje kimya alanında birincilik ödülü almıştır. Siz de seçtiğiniz çeşitli doğal kimyasalların insan sağlığı ve çevre üzerine faydalarını ve zararlarını araştırarak bir çalışma oluşturunuz.

  • Cevap: Endüstride kullanılan pek çok üründe ağır metaller (alüminyum, arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, nikel, cıva ve çinko) ve zararlı kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar havaya, toprağa ve suya karışabilir. Bu da tehlike yaratmaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

NELER KAZANDIK ?

1. Güvenlik uyarı işaretlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: İş yerlerinde güvenlik açısından riskli olan ve yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, oksitleyici (oksidan) özellikteki zararlı kimyasallar suyla veya birbirleriyle reaksiyona girebileceğinden iş kazalarına neden olabilir. Dünyada iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölüm nedenleri incelendiğinde mesleki kanserler, kalp damar hastalıklarının ilk sıralarda yer aldığı görülür. İş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilerek, çalışma koşulları buna göre düzenlendiğinde meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenebileceği bir gerçektir. İş yerlerinde, sağlık ve güvenliğimiz için temel uyarı işaretlerinin anlamı ve kimyasal maddelere karşı alınması gereken tedbirler bilinmeli ve buna uygun davranılmalıdır. Bu amaçla ülkemizde de iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılması yasayla zorunlu hâle getirilmiştir.

2. Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:
    Günlük yaşamımızda bir çok kimyasal maddeyi kullanmaktayız ve bunların çoğu temizlik ile ilgilidir. Temizlik maddelerinin çoğu içerdiği gliserin sebebiyle bazik yapıdadır. Ve gezegenimize verdikleri zarar miktarı oldukça düşüktür.
    Fakat deodorant yapılı sıkışmış gazsal içerikler ise başta vücudumuzun yağ oranına , daha sonra ise ozon tabakasına zarar vermektedir.

3. Doğal kimyasallara örnekler veriniz.

  • Cevap:
    Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
    Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.
    Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkanlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır.

4. Zeytinyağı-su gibi heterojen sıvı karışımlarını bileşenlerine ayırmak için kullanılan laboratuvar malzemesinin adı nedir?

  • Cevap: Gövdesi geniş, alt kısmı ince boru şeklinde, musluğu bulunan cam kaptır. Zeytinyağı-su, eter-su gibi heterojen (birbiri ile karışmayan) sıvıların ayrılmasında ayırma hunisi kullanılır.

5. Aşağıda verilen ifadeleri okuyarak doğru ise “Dˮ, yanlış ise “Yˮ harfini işaretleyiniz. Yanlış olarak işaretlediğiniz ifadelerin karşısına doğrusunu yazınız. İfadeler Karar Doğrusu

İnsan sağlığı ve çevre güvenliği için mümkün olduğunca doğal kimyasallar kullanılmalıdır. (x ) D ( ) Y
Kimyasal maddeleri kullanırken üzerindeki uyarı işaretlerine dikkat edilmesine gerek yoktur. ( ) D ( x) Y
Kimya laboratuvarında deneye başlamadan önce yapılacak deney ile ilgili teorik bilgiler ve kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
( x) D ( ) Y
Sıcaklık ölçümlerinde barometre kullanılır. ( ) D ( x) Y

6. Aşağıda verilen güvenlik uyarı işaretlerini anlamları ile eşleştiriniz.
Güvenlik uyarı işareti Anlamı
I. ( ) a) Toksik madde
II. ( ) b) Yakıcı madde
III. ( ) c) Çevreye zararlı madde

  • Cevap:

7. Aşağıdaki güvenlik uyarı işareti ile ilgili;
I. Yanlış kullanımdan dolayı patlamaya sebep olacak kimyasal maddeleri gösterir.
II. Ateş, kıvılcım ve ısıdan uzak tutulması gerekir.
III. Gerekli tedbirler alındığı sürece koruyucu giysi giyilmesine gerek yoktur. hangisi ya da hangileri yanlıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: C

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir