9. Sınıf MEB Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104

Değerli öğrenciler 9. Sınıf MEB yayınları Kimya Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Dünyamızda bulunan atomları ve maddeleri, yapısını, bileşimini, özelliklerini, çeşitli enerjiler ile dönüşümlerini, dönüşüm yaşarken çıkardıkları enerji veya emdikleri enerjiyi inceleyen bilim dalına Kimya denilmektedir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Günlük tekrarın yanında haftalık ve aylık tekrarlar da başarınızı zirveye çıkartır.Konu tekrarı yaparken önemli bilgilerin altını çizin ve en önemli bilgileri karalama şeklinde hızlı not alın. Ayrıca  mümkünse içinizden veya dışınızdan tekrar edin. Ya da konuyu bir arkadaşınıza anlatın. Böylelikle bilgiyi hem görsel hem dokunsal hem de işitsel olarak kaydetmiş olursunuz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

. Sınıf  Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Simyadan Kimyaya Cevapları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Sayfa 103, 104, 105, 106 2. Bölüm Kimyasal Türler Arası Etkileşimlerin Sınıflandırılması Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı

1. Kimyasal türler arası etkileşimleri;
I. Bağlanan türlere göre,
II. Bağın sağlamlığı esasına göre,
III. Bağlanan türün metal, ametal veya yarı metal oluşuna göre, hangisi veya hangilerine göre sınıflandırabiliriz?
A) Yalnız I B) Yalnız II C)Yalnız III D) I ve II E) I, II, ve III

  • Cevap: Kimyasal türler arası etkileşimler birçok şekilde sınıflanabilir. Bağlanan türlere göre, Van der Waals etkileşimleri, bağın sağlamlığı esasına göre güçlü ve zayıf olarak, bağlanan türün metal, ametal veya yarı metal oluşuna göre iyonik, kovalent ve metalik olarak ayrılır.
    Yani cevap E seçeneğidir.

2. Aşağıda verilen etkileşimlerden
I. İyonik bağ
II. Metalik bağ
III. Hidrojen bağı
IV. Kovalent bağ
V. Van der Waals bağı
hangisi veya hangileri güçlü etkileşimlerden değildir?
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) II, III ve V E) III ve V

  • Cevap: Güçlü etkileşimler bileşik oluşturan başka bir değişle atomlar arasında bulunan etkileşimlerdir. Bunlar iyonik, kovalent ve metalik bağlardır.
    Hidrojen ve Van der Waals bağları zayıf bağlardır. Bu bağlar iyonlar, moleküller ve tuzlar arasında olur.
    Bu durumda cevap E seçeneğidir.

3. Kimyasal türler arasındaki etkileşimleri güçlü ve zayıf etkileşim olarak sınıflandırmak yerine, bağlanan türlere göre atomlar ve moleküller arası şeklinde sınıflandırmanın güçlüklere neden olduğunu kanıtlayan örnek,
I. CaO’nun erime noktası 2614 oC, MgO’nun erime noktası 2852 oC’tur.
II. Argonun kaynama noktası -186 oC, kriptonun kaynama noktası -152 oC’tur.
III. Argonun kaynama noktası -186 oC, çinkonun kaynama noktası 907 oC’tur. hangisi ya da hangileri olabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

  • Cevap: Sorunun ifadesi çok net değil, ancak anladığım kadarıyla kimyasal türler arasındaki etkileşimlere odaklanmak gerekiyor. Seçenekleri incelediğimizde II. ve III. seçenekte yer alan atomlardan Argon ve Kripton’un soygaz olduğu ve kendi aralarında ya da diğer moleküllerle etkileşime girmediği gerçeğinden yola çıkarsak cevabın I.seçenek olduğunu görürüz. 1. sseçenekte moleküller arasında dipol-dipol bağları vardır.
    Doğru cevap A şıkkı yalnız I olmalı.

4. a) Aşağıda verilen bağların hangi kimyasal türler arasında oluştuğunu verilen boşluğa yazınız.

  • Cevap:

b) Oklarla gösterilen bağları güçlü veya zayıf olarak verilen boşluğa belirtiniz.

  • Cevap:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir