9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266

Değerli öğrencilerimiz 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Konu çalışırken önemli gördüğün yerlerin altını renkli kalemlerle çiz. Bu ikinci tekrar yaptığında algıda seçicilik dediğimiz olayın işlerlik kazanmasına neden olur. Yani dikkatini çeken ilk yeraltını çizdiğin yer olacaktır. Örnek: Bir toplantıda 10 tane siyah takım elbise giymiş bir yerde birisinin bir beyaz takim elbise giydiğini düşünün. İlk dikkat çeken bu beyaz takım elbiseli olacaktır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266 Cevabı (Günlük)

Metni Anlama ve Çözümleme
1. Nurullah Ataç’ın günlüklerini dil ve anlatım özellikleri yönünden değerlendiriniz.

  • Cevap: Günlüklerde genel olarak Nurullah Ataç’ın günlük hayatıyla ilgili  izlenim ve gözlemleri yer almaktadır Yazar , yılbaşından , Ankara’nın karından ve soğuğundan , ilkbaharın gelişinden , yeni çıkan kitabındaki yazım yanlışlarından , kendisine yöneltilen eleştirilerden ve  İstanbul’un büyümesinden bahsediyor…

2. Yazar ilk günlükte söz ettiği İlhan Geçer’e niçin cevap yazmak istemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bay İlhan Geçer ona sinirli sinirli çatmış, onun dediklerini yanıtlamak için yazmıştır.

3. 10 Mart tarihli günlüğün konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: İstanbul’a dönüşü Hisar dergisinin son sayısını okuyuşu ve İlhan Geçer’e neden cevap vermek istediği.

4. 22 Haziran tarihli günlüğün konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Okuduğu bir yazıda geçen telefonun acı acı çalması kısmına takıldığını telefonun iyi haberler verdiğinde iyi de kötü haberler verdiğinde kötü şekilde çalmasının anlamsız olduğu.

5. Yazar “Yeni komşum daha yaşlı, uslu oturmasını biliyor.” sözüyle ne anlatmak istiyor.Açıklayınız.

  • Cevap: Gençler hayatın enerjisi ile daha aklı havada davranmaktalar. Oysa yaşlılar hayatın tecrübesi ve yaşın verdiği olgunlukla daha aklı başında ağır usludurlar.

6. Metinden hareketle günlük türünün özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Günü gününe yazılmıştır . (Örnek : 1 Ocak 1953 , 4 Şubat 1953)
  • Kısa , özlü ve öznel yazılardır .
  • Konuşma diline yakın içten bir anlatımı vardır .
  • Yazarın kişiliğini ve kişisel görüşlerini yansıtır

7. 13 Temmuz tarihli günlükte yazarın hangi anlatım türünü kullandığını metinden örnekleyerek açıklayınız.

  • Cevap: Öyküleme tekniğinden yararlanmıştır. Bu günlükte geçen “Dün İstanbul’a inmiştim. Dönüşte buğuluda (vapurda) kahveciden soğuk bir su istedim: “Soğuk su yok, soğuk limonata var,” dedi kahveci. “Getirin,” dedim. Soğuk değil. Utanmıyor kahveci yalan söylemeye.” gibi kullanımlar buna örnektir.