9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225

Değerli öğrencilerimiz 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Ama okuma yorum yapma, eleştirme özet çıkarmak için yapılıyorsa okuma hızı yavaş olmalıdır. Hızlı okumanın en önemli yolu sesiz okumadır. Sessiz okuma hızı arttırdığı gibi anlamayı da kolaylaştırır. Sessiz okuma dudak kıpırdatmadan, kafa sallanmadan sadece gözle takip ederek okumadır. Hızlı ve anlamlı okuma becerisi kazanabilmek için bol bol okuma çalışmaları yapılmalıdır. Önce gazete, öykü ve roman gibi şeylerle işe başlamalı giderek boş zamanları okuyarak değerlendirme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı (BİYOGRAFİ)

Hazırlık
1. İnsanın kendi yaşam öyküsünü anlatması ile başka birinin yaşam öyküsünü anlatması arasında ne gibi farklar olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: İnsan kendi yaşam öyküsünü anlatırsa buna otobiyografi denir. Kişi kendi hayatını 1. tekil şahıs dilinden anlatır ve tüm ayrıntıları, duygu durumunu biliyordur.
    Başka birinin yaşam öyküsünü anlatmak biyografik hikaye/roman olarak adlandırılır. Kişi burada 3. tekil şahıs anlatımını kullanır. Gözlem ve topladığı bilgilerden yararlanır. Kişinin duygularını bilmesi mümkün değildir sadece tahmin edebilir ve empati yoluyla bu duyguları bize aktarabilir.

2. Yazarın kendi yaşam öyküsünü yazarken anılarından da yararlanması esere ne gibi özellikler katar? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Okurun dikkatini çekmek ve akılda kalıcılığı sağlamak gibi özellikler katabilir.

3. Yukarıdaki Ben Orhan Veli adlı şiir hangi düzyazı türü ile ilişkilendirilebilir? Tartışınız.

  • CevapOtobiyografi ile ilişkilendirilebilir. Çünkü şair kendi yaşam öyküsünü şiir şeklinde yazmıştır