9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Yatağınızın üstünde ders çalışmamaya özen gösterin çünkü kendinizi yorgun hiss etmenize neden olur ve rahatlıkla uykuya dala bilirsiniz.Ders çalışma sırasında müzik dinleye bilirsiniz. Bazı kişiler ders çalışmak istediğinde kesinlikle sesten uzak durmak isterler ancak bazı insanlar çalışmak istedikleri sırada arka sahnede bir müzik olmasını tercih ederler.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 194 Cevabı

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıda, okuduğunuz metinden alınan cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde geçen altı çi­zili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

a) “Hayatının en mühim kısımlarını ihtiva ettiği muhakkak olan bu defterle bile artık ala­kasını kesmiş bulunduğunu anladım.”

  • Cevap: İhtiva: içermek,kapsamak.

b) “Başımı kaldırınca gözlerinden sakaklarına doğru yaşlar sızdığını gördüm.”

  • Cevap: Şakak: başın her iki yanında, göz, alın, kulak ve yanak arasında bulunan çukurumsu bölge.

c) “Bazı mıntıkalar ecnebi kuvvetleri tarafından işgal ediliyor, birdenbire türeyen bir sü­rü çeteler, türlü türlü namlar altında, bazen düşmana karşı cephe kurarak, bazen köyle­ri soyarak faaliyet gösteriyor; dün bir kahraman olarak ismi ağızdan ağıza dolaşan bir sergerdenin bir hafta sonra tenkil edildifli ve ölüsünün Edremit’te Konakönü Meyda­nında asılı durduğu ilan ediliyordu.”

  • Cevap: Nam: ün, şan

ç) “Fakat benim her şeye bir çare bulduğumu, küçük kaytan fitilli idare lambasının ışığı al­tında kendimden geçerek “Paris Esrarı”nı veya “Sefiller”i okuduğumu görünce tazyikinden vazgeçmişti.”

  • Cevap: Tenkil: uzağa gönderme, uzaklaştırma

2. Okuduğunuz romanın konusu ve teması nedir? Açıklayınız.

Cevap: Okuduğumuz roman, zamanında Almanya’ya giden ve orada gördüğü bir kadına ardından da bir müzede o kadına ait olduğunu düşündüğü bir tabloya aşık bir adamın daha sonra yurda döndükten sonraki memuriyet macerası ve bitmeyen unutamadığı aşkı anlatılmaktadır.

3. “Kürk Mantolu Madonna” romanındaki olayları, gerçekleşme sırasına göre aşağıda veri­len boşluklara yazınız. Buradan hareketle metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

a) Raif Efendi’nin anlatıcıya defteri okumasını söylemesi

b) Almanya anıları.

c) Maria Puder’le ilgili kısımlar

ç) Ülkeye döndükten sonraki günleri

d) Olayları anlatması

4. “Kürk Mantolu Madonna” romanındaki kişilerin psikolojik ve karakteristik özelliklerini, aşağıda verilen boşluklara yazınız.

  • Anlatıcı: Anlatıcı ilahi bakış açısına sahiptir. Romandaki karakterlerin her türlü psikolojilerini ve hareketlerini bilir. Ona göre bazen bir gözlemci bazen de müdahil gibi olayları aktarmaktadır.
  • Raif Efendi: İnce, narin, okumuş bir beyefendidir. Kendisi geçmişte kültürlü ve gezip görmüş birisidir. Almanya’da öğrenci iken Maria Puder adlı kadına aşık olmuş sonra yurda dönmüş kendisini anlayan insanlar olmadığı için içine kapanmıştır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 194 Cevabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir