9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Türkçe dersinde başarılı olmak için neler yapılabilir, verimli Türkçe dersi çalışması nasıl olur gibi sorularının yanıtına ulaşmak için yazıyı okuyabilirsiniz. Genellikle küçümsenen, herkesin kolayca yapabileceği düşünülen bir derstir Türkçe. Fakat özellikle son yıllarda yapılan sınavlarda, Türkçe dersine ait soruların zorluk seviyesi yükseldiği için, bu sorulardaki başarı, sınavın genel başarısına büyük oranda etki etmeye başladı.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı (Edebiyat – Yazın)

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Edebiyat adlı metne göre “edebiyat” kavramının farklı şekillerde tanımlanmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Çünkü edebiyat, öteki sanatlar gibi, tarihsel süreç boyunca gelişip değişen nitelikler taşımaktadır. Tanımlardaki “güzel ve etkili” sözlerinin yüklendiği anlam da yalnız çağlara göre değil kişilere göre de değişmektedir. Bundan dolayı da farklı şekilde tanımlanmaktadır.

2. Metinde geçen “Edebiyat, dünyaya tutulmuş bir aynadır.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar edebi eserlerde çoğu zaman yaşadığı topluma bir ayna tutar.Bu aynadan yansıyanlar bizlerin önüne gelir. Bu da edebiyatın hayatı anlatan hayatın içinden olan yanlarını bizlere göstermesi bakımından önemlidir.O yüzden hayatın edebiyatta yeniden yorumlandığını söylemek mümkündür

3. Edebiyat adlı metinden, edebiyatın işlevi ile ilgili hangi çıkarımlarda bulunulabilir? Belirtiniz.

  • Cevap:
  • Edebiyatı duyguların anlatımı sayan sanat anlayışı ağırlık kazanmaktadır.
  • Edebiyatın topluma ayna tuttuğu
  • Edebiyatın toplumları bilinçelndirdiği
  • Edebiyatın toplumu eğittiği
  • Edebiyatın toplumda ortak bir estetik beğeni oluşturduğu

4. Edebiyat ile dil arasındaki ilişkiyi metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyat söz ile ortaya çıkan bir sanattır. Edebiyatın malzemesi dildir. Dil olmadan bir edebiyattan bahsetmek mümkündür. Dil canlı ve değişime uğrayan bir varlık olduğu için de edebiyat da günden güne zamandan zamana büyük değişiklikler gösterir. Ama insanı eğittiği insana güzel duygular kattığı gerçeği hala korunmaktadır.

5. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Ana Düşünce: Edebiyat nedir
Yardımcı Düşünceler: Edebiyatın tanımı, edebiyatın işlevi, edebiyatın diğer sanatlardan farkı

6. Metinde ortaya konulan bilgi, tespit, yorum ve görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde ortaya  konulan görüşlerin çoğu yazara aittir. Yazarın şahsi görüşleri ağırlık kazanmıştır. Metinde yine de objektiflik sağlama farklı görüşlere ve açıklamalara araştırmalara da yer verilmiştir. Metin kendi içinde tutarlı bir metindir.

7. Metindeki açık ve örtük iletileri; metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğeninizi metne dayanarak / gerekçelendirerek ifade ediniz.

  • Cevap:
  • Açık ileti: Edebiyat nedir
  • Örtük ileti: Edebiyatın önemi, diğer bilimlerle ilişkisi ve farkları, edebiyatın işlevinin önemi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir