9. Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Etkin okuma başlığı altında paylaşılacak teknik “İSOAT” şeklinde kodlanmış olan yoldur.anlaşılacağı kodlamanın her harfi bir aşamayı temsil etmektedir. Aşamaları kısaca açıklamak gerekirse İncele: Okunacak konunun ana alt başlıkları konuların ilk son paragrafları gözden geçirilir ama konu bütünüyle okunmaz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 155 Cevabı

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıda, okuduğunuz metinden alınan bazı kelime ve kelime grupları verilmiştir. Bun­ların anlamlarını sözlükten bularak karşılarına yazınız.

  • Mâşerî Şuur:  Toplum Vicdani, Topluluğun Şuur Ve Düşüncesi.
  • Sevk Etmek:  Göndermek, ileri sürmek, bir baka yere, mevkiye göndermek.
  • Müphem:  Açık seçik olmayan, belirsiz.
  • Tasavvur: Zihinde göz önüne getirme, zihinde canlandırma.
  • Hilaf: Aykırı, ters, karşıt.
  • Menkıbe: Din ulularının ya da tarihe geçmiş yiğit kimselerin olağanüstü, yüce yanlarını anlatan, dilden dile yayılıp gelen öykü.

2. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

Cevap: Anonim Halk Edebiyatı örneği olan ürünler hakkında özellikle bilmecelerle ilgili bilgi veren ayrıntılı bir yazıdır. Bilmece örnekleri, bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili de bazı paragraflarda bilgi verildiği görülebilir.

3. Okuduğunuz metnin yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz. Bu özellikleri metnin türü ile ilişkilendiriniz.

Cevap: Bu metinde yazar okura bilgi vermeyi amaçladığı için dilin göndergesel anlamından faydalanmıştır. Bu da sade akıcı ve yalın bir dilin özellikleri görülmektedir.

Eleştirel Okuma

1. ‘Şiir Kaynağı Bilmeceler” adlı metinde yazarın anlatım tutumunu (öğretici, betimleyici, mizahi, eleştirel vb.) değerlendiriniz.

Cevap: Öğretici bir tutum izlemiştir. Amaç okura bilgi vermektir. Bu yüzden bir konuyu öğretme amaçlı bir dil kullanmıştır.

2. ‘Şiir Kaynağı Bilmeceler” adlı metinde bilgiler arasındaki tutarlılık ve konu akışındaki uyumu değerlendiriniz.

Cevap: Bilgiler tutarlıdır. Aynı zamanda bu tutarlı bilgilerin uyum içerisinde okura sunulduğunu da söyleyebiliriz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 155 Cevabı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir