9. Sınıf MEB Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139

9. Sınıflarda bu yıl okutulan MEB yayınları Fizik Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Fizik maddeyi, maddenin uzay zamanda hareketini enerji ve kuvveti de kapsamak üzere bütün ilgili kavramlarla birlikte inceleyen doğa bilimidir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. En başta belirttiğimiz sorunlar olduğunda çözüm aramak anne babanın görevidir. Ama bir sorun yoksa, o zaman kendi tutumlarını gözden geçirmekte yarar var. Çocuk okula başladığı andan itibaren ders çalışma, ödev yapma gibi konularda tüm sorumluluğu kendi üstüne alan bir ailenin, çocuğun birden bunun kendi sorunu olduğunu fark etmesini isteme hakkı olamamaktadır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Hareket ve Kuvvet Sayfa 139 Newton’ın Hareket Yasaları Soruları ve Cevapları 

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı

Büyük yük gemileri limana yanaşmadan 25–30 km önce motorlarını durdururlar. Bunun sebebi nedir?

Yük gemileri, isminden de anlayabileceğimiz üzere ağır yükler taşır. Karada araçları durdurmak için tekerlerde fren sistemi vardır ve sürtünme kuvveti sayesinde araçların yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Ancak deniz araçlarındaki frenleme sistemi daha farklıdır. Kara taşıtlarındaki gibi bir fren sistemi yoktur. Üstelik ağır yük taşıdıkları için durmaları daha zor olur. Bu yüzden uzak mesafelerde motoru durdurup akıntı ile limana yanaşırlar. Böylece limana geldiklerinde kolayca durabilirler ve limana çarpıp hasar vermezler.

Duran cismi hareket ettirmek mi, hareket hâlindeki cismi durdurmak mı daha kolaydır?

Evet, daha kolaydır. Çünkü duran cismi hareket ettirmek için gereken kuvvet, sürtünme kuvveti ile ilgilidir. Bu da cismin kütlesi ile doğru orantılıdır. Ancak hareketli cismin kütlesi, hareketinden dolayı mevcut kütlesinden daha fazla hissedilir. Bu yüzden daha fazla sürtünme kuvveti uygulamak gerekir. Yani uygulanacak kuvvet daha fazladır.

Dünya üzerinde her yerde ağırlığımız aynı büyüklükte midir?

Hayır, değildir. Dünyanın şekli geogittir. Yani ekvatordan şişkin, kutuplardan baskın. Ekvator ve kutupların, yerin merkezine olan uzaklıkları farklıdır ve dolayısıyla buralarda uygulanan yer çekimi kuvvetleri farklıdır. Kutuplarda daha fazla yer çekimi uygulanmakta iken, ekvatorda daha azdır. Bu sebeple ağırlık, dünyanın her yerinde aynı değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir