9. Sınıf MEB Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119

Liselerde 9. Sınıflarda bu sene görülen MEB yayınları Biyoloji Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Biyoloji, tüm gezegeni kaplayan küresel boyuttan, hücre ve molekülleri kapsayan mikroskobik boyuta kadar onları etkileyen önemli dinamik olaylarla birlikte inceleyen, kısacası büyükten küçüğe tüm canlıları canlıları inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Çalışma masasının üstü de, oda kadar önemlidir. Koltuk, yatak üstünde çalışma verimli olmaz.Çalışma masada ve sandalyesinde olmalıdır. Masanın üstü dikkat dağıtacak objelerden temizlenmeli, sadece ders araç gereçlerine yer verilmelidir. Aklımız başka şeylere takılabilir. Dışarıdaki bir aktiviteye, ye da kendi hayallerimize. Dışarıdaki aktiviteden soyutlanmanın yolu uzak olmaktır. Kapı kapalı, sesler gelmediğinde dışarının cazibesi azalır. Hayallerimizi ise biraz ara vererek geçiştirebiliriz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

1. Canlıların sınıflandırılmasının önemi sizce nedir? Açıklayınız.

Canlıların çevrelerinde bulunan unsurların sınıflandırılması, insanın yeryüzünde ortaya çıkışından daha eskidir. Zira hayvanlar bile çevrelerinde bulunan objeleri besinler, besin olmayanlar, düşmanlar, rakipler, eşler vs. şeklinde bir gruplandırma yaparak tanırlar. Canlılar sınıflandırma yapılmadan incelenseydi, hangi sorunlarla karşılaşılırdı? Sınıflandırma yapılmamış olsaydı canlı ve cansız varlıklar hakkında sistemli ve yeterli bir bilgiye sahip olunamayacaktı. Dolayısıyla bu kadar kalabalık canlılar hakkındaki karışıklık giderilemeyecekti.
2. Neden sınıflandırmada temel birim olarak, cins ya da ırk değil de tür kabul edilmiştir?

Çünkü aynı türdeki bireyler çiftleştiklerinde verimli döller verebilirler.

testonline.blogcu.com Ancak aynı şey cins, familya veya takım için geçerli olmayabilir. Örneğin aynı cinsten:

Felis leo  ve
Felis domesticus

Aynı cins olmalarına rağmen birlikte verimli döller veremez.
3. Sınıflandırmada kullanılan ikili isimlendirme kuralını bir örnek üzerinde açıklayınız.

İsimlendirme iki kısımdan oluşur. İlki cins adı, ikincisi tür adıdır.
Cins adı büyük harfle başlar ve italik yazılır. Tür adı küçük harfle başlar ve düz yazılır.

Felis domesticus – Evcil kedi
Homo sapiens – İnsan
Drosophila melanogaster – Sirke sineği
Escherichia coli – Bir tür bakteri
4. Aşağıdaki tabloda üç deniz aslanı türüne ait sınıflandırma verilmiştir:
a) Hangi deniz aslanlarının benzerliklerinin daha fazla olabileceğini nedeniyle açıklayınız.

………

b) Bilim insanlarının bu deniz aslanlarını uygun şekilde sınıflandırmak için kullanabilecekleri en güvenilir delil ne olabilir?

öncelikle canlılar sınıflandırılırken tek hücreli çok hücreli diye ayırırlar, çok hücrelikeri ototrof ve heterotroflar diye ayırırlar , çok hücreli heterotroflara hayvanlar ve mantarları koyarlar, çok hücreli ototroflara ise bitkileri.. hayvanları omurgalılar ve omurgasızlar diye ayırırlar, omurgalıları da balıklar amfibiler sürüngenler kuşlar ve memeliler diye ayırırlar memelileri de plasenta durumlarından ayırt edebilirler, birkaç istisna dışında tüm memeliler plasentalıdır.

deniz aslanına baktığımızda çok hücrelidir, heterotroftur, hareketlidir, dolayısıyla hayvanlar alemindedir, omurgalıdır ve plasenta taşır, dolayısıyla balina ve yunus gibi suda yaşayabilen akciğer solunumu yapabilen memeliler grubundadır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir