9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 83

Değerli öğrencilerimiz MEB yayınları 9. Sınıf Coğrafya ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Ders çalışırken dikkatim dağılıyor ve bu sebeple ne yapmam gerekiyor diyorsanız aslında yapmanız gereken adımın son derece basit olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sınavdan başarılı olamayan çoğu insanların üzerinde durmuş oldukları orta nokta ise sınav çalışırken tam anlamı ile kendilerini verememeleridir.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Dünyanın Şekli ve Hareketleri Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemler Sayfa 82, 83 Dünyanın Şekli ve Hareketleri Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı

Hazırlık Çalışmaları
1. Dünya ve diğer gezegenler neden küreye benzemektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

En temel olarak anlatılmak istenirse, büyük cisimlerde yer çekimi yasasının tek etkin kuvvet olması ve bu yasada küresel simetri özelliğinin mevcut olmasıdır. Biraz daha kolay bir şekilde anlatılmak istenirse;
Elimize bir küçük cisim alalım, biz bu cisme istediğimiz şekli verebiliriz.Bunun en önemli nedeni küçük cisimlerde yer çekimi kuvveti çok fazla etkili değildir. Bu boyutlarda, yer çekimi dışındaki kuvvetler de etkilidirler. Bu nedenle insanlar, asteroitler, arabalarımız vb. gibi küçük cisimler her türlü şekle girebilirler. Fakat cisimler büyüdükçe yer çekiminin etkisi de artar.

2. Güneş doğuda batıya göre erken doğar, erken batar; batıda ise doğuya göre geç doğar, geç batar. Bu durumun günlük hayata etkilerini örneklerle açıklayınız

Bu durum insanları doğrudan etkiler.Yani insanlar gününü buna uygun bir şekilde geçirirler.Doğuda yaşayan insanlar hayata daha erken başlarlar.Çünkü orada hava daha erken aydınlanmaktadır.Orada gece ise daha çabuk olmaktadır.Çünkü o bölgelerde Güneş daha hızlı batar.İnsanlar bu şartlara uygun bir biçimde yaşamlarını sürdürürler.Örneğin doğuda yaşayan kişiler batıda yaşayan kişilere oranla daha erken kalkmaktadır.Bunun nedeni güneşin doğuda daha erken doğmasıdır.Bir başka örnek ise, batıda yaşayan insanlar daha fazla gece vakit geçirmektedirler.Bunun bir nedeni de güneşin batıda daha geç batmasıdır.İnsanlar gün ışığından faydalanmak ve kendi yararları için bu duruma uyum gösterirler.

Gezegenimizin Şekli Uygulama

Geçmişten günümüze Dünya’nın şekliyle ilgili birçok fikir öne sürülmüştür. Dünya’nın küresel şekle sahip olduğunu kanıtlayan hangi örnekleri verebilirsiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Dünya’nın küresel şekle sahip olduğunu kanıtlayan örnekler:
1-Kıyıdan denize doğru giden gemiler takip edildiğinde ilk olarak gövdesi, daha sonra ise bacası kaybolur. Eğer Dünya düz olsaydı gemilerin sürekli olarak görünmesi gerekirdi.
2-Yükseltisi çok fazla olan bir dağın zirvesine çıkıldığında Dünya’nın küre şeklinde olduğunu gözlemleyebiliriz.
3-Güneşin aheste aheste doğması ve batması Dünya’nın küre olduğunu ispatlayan örnektir. Eğer Dünya düz olsa idi,Güneş birden bire doğacak ve birden bire batacaktı.
4-Yıldızlar, gökyüzünde sabittir ve hareket edemezler. Ancak gökyüzüne bakıldığında yıldızların yavaş bir şekilde yer değiştirdiğini görebiliyoruz. Bu olay Dünya’nın küre olduğunu ispatlayan örneklerdendir.