9. Sınıf MEB Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30

Sevgili öğrencilerimiz 9. Sınıf MEB yayınları Tarih Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Ana dilde düşünme bunu konuşulmak istenen yabancı dile çevirme stratejisini kullanan kişiler konuşmalarına başladıklarında uzun karışık anlamsız söz dizinleri kullanırlar. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Dil bilgisini öğrenmek imkânsız değil! Okuduğumuzu çok iyi anlayabiliyoruz; fakat dil bilgisi bizim için tam bir tabu. Öyle mi? Size bir önerim var: Dil bilgisi, aslında çok iyi bildiğiniz dilin inceliklerine ulaşmak için sizin için bir fırsattır. Soyut kavramlardan, terimlerden sıkılıyor olabilirsiniz. Fakat öncelikle dil bilgisine karşı ön yargılarınızı yıkmanızı istiyorum. Böylesi konulara “Biz ailece matematik özürlüyüz.” cümlesindeki insanlar gibi yaklaşmanız baştan kaybetmemize sebep olur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Tarih ve Tarih Yazıcılığı Sayfa 29, 30, 31, 32, 33 Belgeden Bilgiye Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı

Genel bilgiyle bilimsel bilgi arasında zaman içerisinde böyle bir fark oluşmasının nedenleri neler olabilir? Sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Çünkü genel bilgi duyulan, sözden söze aktarılan bilgidir. Oysa bilimsel bilgi belge ve dokümanlara dayanır. Bulgular önemlidir. Bu yüzden zaman içinde kulaktan dolam olan bilgiler araştırmalar sonucu değişiklik göstermektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” M. Kemal Atatürk

• Tarih yazmak sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Tarihi tarihte gerçekleşen olayları kaleme almaktır. Önemli olayları kaydetmek belgelere yazıya dökmek ve geleceğe taşınmasını sağlamaktır.

• Tarih yazanın, yapana sadık kalması ne demektir?

  • Cevap: Tarih yazarı olayları olduğu gibi tarafsız ve objektif bir şekilde kaleme almalıdır. Eğer kendi yorumunu veya sırf kendi çıkarını düşünerek yalan yanlış şeyler yazarsa tarih yapanlara haksızlık etmiş ve gelecekte bu yazılanları okuyacakları kandırmış olacaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı

Hikâyeci tarih yazıcılığı ile öğretici tarih yazıcılığı arasındaki farklar nelerdir?

  • Cevap:
  • Hikayeci tarih yazıcılığı: Hikâyeci (rivayetçi) tarih yazıcılığında olaylar aktarılırken yer ve zaman hususları
    dikkate alınmış ancak tarihî olaylar arasında sebep–sonuç ilişkisi kurulmamıştır. Duyduğu olayları, olduğu gibi aktaran Herodotos, tarihî bilgileri eleştiriye tabi tutmadan ortaya koymuştur.
  • Öğretici tarih yazıcılığı: Tarihî olayları değerlendirme ve yorumlama ile anlatıyı birleştirmiştir. Öğretici tarih yazıcılığında amaç, tarihî olayları öğrenerek faydalı bir sonuç çıkarmaktır. Yani toplumun yararı için geçmişten ders çıkarılması veya bireylerin eğitilmesi amaçlanmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı

Geçmişten günümüze gelişen tarih yazıcılığı anlayışları nelerdir?

  • Cevap:
  •  Araştırıcı tarih yazıcılığı
  • Sosyal tarih yazıcılığında
  • Öğretici tarih yazıcılığı
  • Hikayeci tarih yazıcılığı

Ders ve çalışm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir