9. Sınıf MEB Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143

Sevgili öğrencilerimiz 9. Sınıf MEB yayınları Tarih Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Ana dilde düşünme bunu konuşulmak istenen yabancı dile çevirme stratejisini kullanan kişiler konuşmalarına başladıklarında uzun karışık anlamsız söz dizinleri kullanırlar. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Etkili ve verimli ders çalışma bir öğrenciyi başarıya götürecek en önemli faktörlerden biridir. Her öğrencinin bir diğerinden farklı olduğu gerçeği her öğrenci için ders çalışma ve başarıya ulaşma yolunun da farklı olacağını gösterir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Tarih dersi Biryay Kitap Cevapları sayfa 142

SORU: Ünlü İspanyol yazar Cervantes (Servantes) Endülüs Emevileri için söylediği “İspanya’ya doğru düşünceyi ve bilimi öğreten onlardır.” sözü ile ne ifade etmek istemiştir?

CEVAP: Endülüs Emevileri o dönemde avrupadan Bilim alanında son derece ileri bir konumdadır. Özellikle Rönesansın başlamasına etkşli olacak fikirlerin yayılmasında katkıları olmuştur.
SORU:Yanda verilen temel kavramlar size neleri çağrıştırmaktadır?

CEVAP:

Hoşgörü : Adı üstünde kendinde farklı düşünenlere yada kendi gibi olmayanlara anlayışlı davranmaktır.
Rönesans: 15 ve 6 yy’larda avrupada sanat bilim edebiat ve mimaride meydana gelen gelişmelerdir.
Tavâif-i Mülûk: Endülüs emevilerinin yıkılmasının ardından sonra İspanyada oryata çıkan küçük devletlerdir.

 

9. Sınıf Tarih dersi Biryay Kitap Cevapları sayfa 142

SORU:İngiliz rahip ve bilginin söylediklerinden hareketle o dönemdeki Doğu ve Batı dünyasının eğitim anlayışını karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

Endülüs Emevilerine kadar İstanbul hariç hiçbir şehrin 300.000’den fazla nüfusu, hiçbir belediyenin bir tane olsun hastanesi , hiçbir yerin zikre değer bir kütüphanesi veya umumi bir hamamı asla mevcut değildi.  Aynı tarihlerde  şehirlerin caddeleri  kaldırımsız , süprüntü ve pislik içinde  , son  derece sağlıksız bir durumdaydı.  28 Mart 1819 tarihinde bile “ Kölnische Zeitung ” gazetesi  ilahî nizam ve karanlığı insanın bozamayacağını ileri sürerken 950 yılında kaldırımları sanatkârene bir şekilde döşenmiş, 80.000 dükkânlı “Kurtuba”nın caddeleri  öküz arabalarıyla  muntazam bir   şekilde temizleniyor ,  evlerin duvarlarına  asılan lambalarla aydınlanıyordu. İlk defa 200 yıl sonra 1150  yılında Avrupa’nın birinci  şehri Paris , cadde kaldırımı tekniğinde  İslam örneğine  küçük  çapta uydu. Endülüs yıkıldıktan 200 sene sonra bile Paris’te  ayağını kaldırıma basan , bir diz çamura batıyordu…
Lağım kanalları bile şehir içerisinde hemen göze çarpıyordu. Sigrid Hunke, Avrupa’nın Üzerine Doğan İslam Güneşi, s. 412, 413. (Düzenlenmiştir.)

SORU:Kurtuba’da görülen gelişmeleri Avrupa şehirleri ile karşılaştırdığınızda neler söylersiniz?

CEVAP: İslam medeniyeti ve Kurtuba, Avrupa’da yüzlerce yıl öndedir.
SORU:Endülüs Medeniyetinde sosyal devlet anlayışına uygun yerleri metinden bularak söyleyiniz.

CEVAP:Hastane, kütüphane, hamam, sokak kaldırımları, şehrin temizletilmesi, gece aydınlatması ve kanalizasyon sisteminin yapılması sosyal devlet anlayışının göstergeleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir