9. Sınıf MEB Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

Sevgili öğrencilerimiz 9. Sınıf MEB yayınları Tarih Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Ana dilde düşünme bunu konuşulmak istenen yabancı dile çevirme stratejisini kullanan kişiler konuşmalarına başladıklarında uzun karışık anlamsız söz dizinleri kullanırlar. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Öğrendiğiniz konularla ilgili sorular çözün. Herhangi bir konuyu anlayıp anlamadığınızı nasıl bilirsiniz? “Anladığımı hissederim” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bunun yeterli olmadığını belirtmek isterim.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Tarih Dersi Biryay yayınları Cevapları sayfa 107

SORU: Uygurların yerleşik hayata geçmelerinde neler etkili olmuştur? Araştırınız.

CEVAP: Talas Savaşından sonra Türk-Çin ilişkileri ekonomik yönden bir gelişme göstermeye başladı. Çin’deki ayaklanmayı bastıran “Böğü Kağan” dönüşte yanında getirdiği rahipler vasıtasıyla “Maniheizm” dininin ülkede yayılmasını sağladı.
SORU: Moğolların Türkleşmesinde Uygurların ne gibi katkıları olmuştur? Araştırınız.

CEVAP:Uygur devlet adamları moğolların hizmetide çalımış ve Moğollar arasında Türk kültürünün yayılmasına neden olmuşlardır.
SORU:  Aşağıdaki kavramlar size neleri çağrıştırmaktadır?

Beş Balık: Uygurlar ait bir şehir.
Maniheizm: Mani dini ya da Maniheizm 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, Mani (Kuran kişi) tarafından kurulan ve kısa sürede hızla büyük bir coğrafyaya yayılan bir din. Kutsal kitapları Arzhang (aHanlığı)’dır. Mani dini en parlak dönemini 8. yüzyılda Uygur Devleti’nin milli dini olarak ilan edilmesi ile yaşamışdır. Mani kelimesi eski Türkçe “Mengü” ve Çağatay Türkçesi’nde “Tanrı” demektir.
Ordu Balık:  Uygur Kağanlığı’nın aynı isimdeki başkentinde yer alan kale. Uygur Kağanlığı’na başkentlik yapmış o zamanlar Mubalik ismi verilen bir şehirdir.
Uygarlık: Uygarlık veya medeniyet, bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının,  düşünce,  sanat , bilim , teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Uygar kelimesi, yerleşik hayata ilk geçen Türk kavimi olan Uygurlardan gelmektedir.

SORU: Türk halkının Mani dinini kabul etmek istememesinin nedenleri sizce neler olabilir?

CEVAP:Türklerin temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu din ise et yemeği yasaklamaktadır. Türkler savaşcı bir karaktere sahiptir bu din ise kan dökmeyi yasaklamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir