8. Sınıf Öğün Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 57

Kıymetli öğrencilerimiz 8. Sınıf Öğün yayınları Fen Bilimleri Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Fen Bilimleri dersinde her derste olması gerektiği gibi küçük notlar tutmak çok önemlidir Her ders her ünite her konuda tutacağınız küçük küçük notlar ileride sizin için bir ansiklopedi olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Daha da önemlisi gireceğiniz sınavda sorulan 100 sorunun 25 ‘ini Türkçe soruları oluşturmaktadır. Dolayısıyla Türkçe’yi ne kadar iyi bilirseniz sınavdaki başarınız da o kadar artacaktır. Bu nedenle Türkçe’yi bütün kurallarıyla bilmeye özen gösterin.
Sınava yönelik çalışırken genel olarak sınavlarda sorulan soru tipini tanımanın da önemi vardır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

 

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 57 Cevabı 

1. Elementler hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Kimyasal çözümleme yoluyla ayrıştırılamayan ya da bireşimle elde edilemeyen maddeye element denir.
    H – Hidrojen
    P – Fosfor
    Cl – Klor
    S – Kükürt
    Li – Lityum
    Ca – Kalsiyum
    He – Helyum
    Ar – Argon
    Magnezyum – Mg
    Silisyum – Si

2. Elementlerin birbirinden ne gibi farkları vardır?

  • Cevap: Öncelikle elementlerin ne olduğunu hatırlayalım.Kısaca doğada saf olarak bulunan temel maddeler olarak adlandırabiliriz. Altın,gümüş,hidrojen,sülfür vb gibi doğada 100 civarında element bulunmaktadır.Peki rengi,kokusu,yapısı birbirinden çok farklı olan bu elementlerde farklılığın kaynağı nedir?Aslında tüm elementlerin temel yapıtaşı aynıdır.Yani hepsi proton,nötron ve elektrondan oluşur.Ve bu protonun,elektronun ve nötronun birbirinden hiçbir farkı yoktur.Yani hidrojendeki elektron neyse altındaki elektronda aynıdır.O zaman tamamen aynı yapıtaşlarına sahip bu elementler nasıl oluyor da birbilerinden bu kadar farklı olabiliyorlar?İşte bu sorunun cevabı protonda gizlidir.Periyodik tablo da tamamını görebileceğiniz bu elementleri birbirinden farklı kılan etmen içerdikleri proton sayısıdır.Proton sayısındaki değişikliğin atomu tamamen farklı bir maddeye yani elemente dönüştürmesi oldukça ilginçtir aslında.Herhangi bir elementin atomlarının elektron veya nötron sayısının değişmesi o elementin yapısında ciddi bir farklılığa yol açmaz.Nötron sayısı farklı olan elementler doğada sıkça bulunur ve izotop olarak adlandırılır.Mesela karbon elementinin izotopları vardır.Dış görünüşü ve yapısı itibariyle hemen hemen hiçbir farkı olmayan bu izotopların yapısındaki nötron sayısı farklıdır.Nötron gibi elektron sayısının değişmesi de elementin yapısında ve temel özelliklerinde ciddi bir değişikliğe yok açmaz.Ancak atomun proton sayısının değişmesi onun tamamen farklı bir maddeye dönüştürür.Çekirdeğinde 26 proton olan atom demir atomudur.Bu atomun çekirdeğindeki proton sayısının 29 olması onu bakır atomuna dönüştürür.Yani demir ve bakır arasındaki tek fark atomlarının çekirdeğindeki birkaç proton sayısının farklı olmasıdır.

3. Atom, element, proton, nötron kavramlarını açıklayınız ve bunlar arasında nasıl bir ilişki olduğunu tartışınız.

  • Cevap:
    Atom: Canlıyı oluşturan en küçük yapıdır.
    Proton: İki temel tanecikten biridir fakat + yüklüdür.
    Nötron: Diğer temel taneciktir. Ama nötron yüksüzdür.
    Element: Aynı cins maddeden meydana gelen saf maddedir.

Etkinliğin Yapılışı

7. sınıfta öğrendiğiniz ilk 18 elementten birini seçiniz. Seçtiğiniz elementin adını defterinize yazın.

• Seçtiğiniz elementin özelliklerini araştırınız ve edindiğiniz önemli bilgileri defterinize yazınız. (Burada elementin sembolü, proton-nötron ve elektron sayıları, elektron dizilimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri önemlidir.)
• Seçtiğiniz elementle ilgili edindiğiniz bilgilerden yararlanarak bu elementin kimlik kartını hazırlayınız.
• Tüm öğrenciler hazırladıkları kartları sınıfta arkadaşlarına sunum yaparak tanıtsın.
• Tüm kartları inceleyerek elementlerin benzer ve farklı özelliklerini tespit ediniz.
• Tespit ettiğiniz özelliklere göre elementleri sınıflandırınız.
• Yaptığınız sınıflandırmaya göre kartları bir kartona yapıştırarak sınıf panosunda sergileyiniz.
Etkinliğinizde elementleri benzer özelliklerine göre sınıflandırdınız. Geçmişte bilim insanları keşfettikleri element sayısı arttıkça sınıflandırma gereği duymuşlardır. Elementlerin sayısı arttıkça onlar da sizin gibi elementleri benzer özelliklerine göre sınıflandırmışlardır. Elementleri sınıflandırmak ne gibi kolaylıklar sağlar? Açıklayınız.

  • Cevap:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir