8. Sınıf Top İnkilap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 67

Ortaokul 8. sınıf öğrencileri için Top Yayınlarının İnkilap Tarihi Çalışma kitabının tüm sayfaları bu sayfada sizler için hazırladık, buradaki cevaplar Tunanındır dikkat edelim.  Türkçe ve Matematik öğrencilerin öğrenmesi gereken iki temel derstir. Bu dersleri öğrenmeyen öğrenciler başarılı olamaz. Çok iyi öğrenenler ise çok başarılı olabilirler. Çünkü geriye kalan dersler bu iki dersle bağlantılıdır.

Aşağıda yanıtlar görülmektedir. Sayfaları çözdükçe güncelliyoruz, eğer çözümleri göremiyorsanız henüz çözülmemiştir. Bu sebeple bir süre sonra yeniden bakınız. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf İnkılap Tarihi Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları Sayfa 67 4. Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Yükseköğretim ve Üniversite Reformu Etkinlik Metni Soruları ve Cevapları

Bir ülkenin gelişim düzeyi yine o ülkenin eğitim olanakları ve sistemi ile yakından alakalıdır. Bu etkinlik alanında da Yükseköğretim ve Üniversite reformunun gelişim sürecini incelemiş olacaksınız.

YÜKSEKÖĞRETİM VE ÜNİVERSİTE REFORMU

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 67 Cevabı

Türkiye’deki yükseköğretimi incelemesi ve bir reform tasarısı hazırlaması için İsviçre’den Prof. Dr. Albert Malche (Albert Malhe) davet edilmişti. Hazırladığı rapora göre;
“Darülfünunda dersler Orta Çağ yöntemlerine göre okutulmaktadır. Bu yöntem gençliğin yaratıcı olmasına, gelişmesine engeldir. Türkçe yazılmış ders kitapları hiç yoktur. Bilimsel inceleme ve araştırmadan uzak duran üniversitede hemen hiç kitap yazılmamaktadır. Üniversite kitaplığı çok yoksuldur. Geleceğin üniversite öğretim üyelerini de bu ortamda yetiştirmeye olanak yoktur. Üniversite, bilimsel düşünceyi yaratmakla yükümlüdür. Bunun dışında kurtuluş yolu yoktur. Bilimsel düşünce de öğrenciyi kişisel araştırmaya yöneltme yoluyla ve onların ciddi çaba göstermeleri ile olanaklıdır.”
Rapor üzerine 1933 yılında, Darülfünunun bazı öğretim üyeleri emekliye ayrıldı. Bazıları da başka görevlere atandı.
Aynı yıl Nazi Almanyası’ndan kovulan ya da kaçan pek çok profesörün yeni kurulan İstanbul Üniversitesinde görev alması sağlandı.

Yukarıda verilen bilgileri dikkate alarak üniversite reformunun neden yapıldığını, bilimsel gelişme ve kalkınmaya verilen önem açısından aşağıdaki bölüme değerlendiriniz.

  • Cevap: Darülfünun döneminde dersler Orta Çağ yöntem ve teknikleri ile anlatılıyordu ve bu yöntem-teknikler öğrencilerin yaratıcılığını köreltiyordu ve ders kitapları Türkçe değildi. Bilimsel araştırmanın önemli bir faaliyet olduğu üniversite kurumları için kitaplar yazılmıyordu ve bu nedenle de öğrenciler yeni bilgilere ancak ve ancak çok ciddi bir çaba göstererek ulaşabiliyorlardı. Bu nedenle de yükseköğretim ve üniversite reformu ülke içinde kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir