8. Sınıf Top İnkilap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 59

Ortaokul 8. sınıf öğrencileri için Top Yayınlarının İnkilap Tarihi Çalışma kitabının tüm sayfaları bu sayfada sizler için hazırladık, buradaki cevaplar Tunanındır dikkat edelim. Özellikle sonrasında hatırlamakta güçlük çektiğiniz şeylerle ilgili kısa notlar alın ve görebileceğiniz bir yerde tutun. Bir şeyi okuyarak çalışıyorsanız altını çizin. Her bölüm sonuna o bölümle ilgili kısa notlar alın. Size karmaşık gelen ve anlamakta ya da akılda tutmakta zorlandığınız şeyleri şemalaştırın ve bu şekilde çalışın. Bir teoriyi şeklilerle ifade etmek ya da kronolojik sıralama yapmak işinize yarayabilir.

Aşağıda yanıtlar görülmektedir. Sayfaları çözdükçe güncelliyoruz, eğer çözümleri göremiyorsanız henüz çözülmemiştir. Bu sebeple bir süre sonra yeniden bakınız. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf İnkılap Tarihi Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları Sayfa 59 4. Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Cumhuriyet ŞehidiEtkinlik Metni Soruları ve Cevapları

Cumhuriyet Şehidi olarak nitelendirilen öğretmen Asteğmen Kubilay’ı bu etkinlik de öğrenirken aynı zamanda Menemen olayı ile de ilişkilendirerek kavramış olacaksınız.

CUMHURİYET ŞEHİDİ

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 59 Cevabı

“Büyük ordunun genç subayı ve Cumhuriyet’in ülkücü öğretmenler topluluğunun değerli üyesi Kubilay’ın temiz kanı ile Cumhuriyet yaşama yeteneğini tazelemiş ve güçlendirmiş olacaktır.”
Mustafa Kemal Atatürk (Yükseköğretim Kurulu, 2010: 284)

İzmir’in Menemen ilçesinde çıkan ayaklanmayı ve bu ayaklanma sonucu Asteğmen Kubilay’ın şehit edilmesi olayını araştırınız. Ayaklanmanın nedenlerini ve sonuçlarını çağdaş Cumhuriyet ve laik toplum düzeni açısından değerlendirerek aşağıdaki bölüme yazınız.

  • Cevap: Tarih sahnesinde görülen bir çok ayaklanma gibi Menemen ayaklanması da yapılan inkılaplara ve yeniliklere karşı çıkmak amacı ile yapılmış olan bir ayaklanmadır. İzmir’in Menemen ilçesinde çıktığı için adı “Menemen ayaklanması” olarak tarihe geçmiştir.

Çok partili hayata geçiş döneminde Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılması ile Cumhuriyet yönetimini reddeden bir kesim Menemen ayaklanmasını çıkartmıştır. Bu ayaklanmayı bastırmak için giden öğretmen Asteğmen Kubilay şehit düşmüştür. Bu ayaklanma sonucunda ülkenin henüz çok partili bir siyasal hayata hazır olmadığı anlaşılırken aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yenilikler yaparken daha dikkatli olmaları gerektiğini anlamışlardır aksi takdirde ise ülke içinde ciddi karışıklıklar meydana geleceğini görmüşlerdir. Dolayısıyla da Menemen ayaklanmasını çıkaranlar için çağdaş cumhuriyet rejimini istemeyen bağnaz kişiler olduğunu söylemek mümkündür. Bu süreç yavaşlamış olsa da uzun bir süre sonra tüm bu ayaklanmalara rağmen çok partili hayata geçiş zor da olsa sağlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir