8. Sınıf Öğün Matematik Ders Kitabı Sayfa 258

Değerli öğrencilerimiz 8. Sınıf Öğün yayınları Matematik Ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Öğrenci konuyla ilgili düşüncelerini uygun koşullarda arkadaşlarıyla paylaşmalı gerekirse konu için başka kaynaklardan araştırma yapmalıdır. Yazılı hale getirilmeyen bilgiler çok çabuk unutulur. Buna bağlı olarak öğrenci derste dinlediği konuyu çok fazla ayrıntılandırmadan not tutmalıdır. Mümkünse her ders farklı bir deftere not alınmalı, not alırken yazı düzenine dikkat edilmeli ve olabildiğince renkli kalemler kullanılmalıdır.(Not ne kadar güzel görünürse öğrencinin çalışma isteği artar.)

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Öğün Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 258 Cevabı

1- Prizma nedir? Prizmalara örnekler veriniz. Prizmaların nasıl adlandırıldığını açıklayınız.

Prizma; Üst ve alt tabanlarının birbirine eşit ve paralel, iki eşit çokgenden oluşan şekillere prizma denir. Geometrik bir şekildir.

Prizma örnekleri verelim; 

– Üçgen prizma
– Kare prizma
– Beşgen prizma
– Dik prizma
– Eğik prizma
– Dikdörtgenler prizması
– Kesik prizma

2- Aşağıdaki prizmaları inceleyiniz. Prizmaların adlarını söyleyiniz ve tabanlarını, yanal yüzlerini ve ayrıtlarını belirleyiniz.

Sırası ile; Küp, Kara prizma, üçgen prizma, altıgen prizma, dik üçgen prizma

3- Yandaki kareli kâğıtta, bir üçgen prizmanın köşeleri verilmiştir. Köşeleri birleştirerek prizmayı çiziniz ve çizdiğiniz prizmayı renkli kalemle boyayınız.

4- Aşağıda kareli kâğıtlarda verilen şekilleri, dikdörtgen dik prizma oluşturacak şekilde tamamlayınız. Çizdiğiniz dikdörtgen dik prizmaların özelliklerini belirtiniz ve dikdörtgen dik prizmaların temel elemanlarını söyleyiniz.

Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri:
Dikdörtgenler prizması: 6 adet dikdörtgenin birleşmesi ile oluşan prizmadır. Örnek olarak kibrit kutusu bu tanıma uyan bir dikdörtgen prizmadır.
Yüz Sayısı = 6
Yanal Yüz Sayısı = 4
Taban Sayısı = 2
Köşe Sayısı = 8
Yanal Ayrıt Sayısı = 4
Taban Ayrıt Sayısı = 8
Toplam Ayrıt Sayısı = 12

Dikdörtgenler prizmasının tabanları ve yanal yüzleri dikdörtgenden oluşur. Yüzleri dikdörtgensel bölgedir ve karşılıklı yüzleri birbirine eşittir. Bir köşede birleşen ayrıtlara uzunluk, genişlik ve yükseklik denir. Boyutları a,b,c olan dikdörtgenler prizmasının taban alanı da a.b dir. Dikdörtgenler prizmasının hacmi, boyutlarının çarpımına eşittir.