8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Gizem Yayınları Sayfa 39

Değerli öğrencilerimiz Gizem yayınları 8. Sınıf Din Kültürü ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

8. Sınıf Din Kültürü Gizem Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı

Kur’an-ı Kerim’den; Hadid suresi, 10. ayet, Sebe suresi, 39. ayet ve Bakara suresi 268. ayetin anlamlarını bularak defterinize yazınız.

– Size ne oluyor da, Allah yolunda harcama yapmıyorsunuz? Hâlbuki göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. İçinizden, fetihten (Mekke fethinden) önce harcayanlar ve savaşanlar, (diğerleri ile) bir değildir. Onların derecesi, sonradan harcayan ve savaşanlardan daha yüksektir. Bununla beraber Allah, hepsine de en güzel olanı (cenneti) va’detmiştir. Allah, bütün yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. Hadid-10
– De ki: “Şüphesiz, Rabbim rızkı kullarından dilediğine bol bol verir ve (dilediğine) kısar. Allah yolunda her ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” Sebe-39
– Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, çirkinliği ve hayâsızlığı emreder. Allah ise size kendi katından mağfiret ve bol nimet va’dediyor. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.
Islam dini yardımlaşma ve dayanışmayı, akrabaya, yakınlara ve kardeşlere yardımlar yapmayı emretmiştir. Bu ayetlerce verilen rızkın Allah tarafından verildiği ve yine bu rızkın Allah’ın belirttiği ilkeler doğrultusunda harcanması durumunda yerine yeniden geleceği buyrulmuştur. Bu ayetlerce dayanışma ve yardımlaşma açıkça teşvik edilmiştir.

Zekât ve sadakanın birey ve topluma yararlarını defterinize yazınız.

İnsan, yaratılışı itibariyle sosyal bir varlıktır. Tek başına yaşayamayan insan, hayatını bir toplum içinde sürdürür. Bu durum insana birtakım görev ve sorumluluklar yükler. İnsanların huzurlu bir şekilde yaşamaları için toplumda adalet, denge ve barışın sağlanması gerekir. İslam dini bunları gerçekleştirmek için birçok esas getirmiştir. Örneğin zekât ve sadaka insanlar arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan esaslardandır.

Zekât ve sadaka veren kimseler, Allah’a olan kulluk görevini yerine getirmiş olur. Böylece Allah’ın rızasını ve hoşnutluğunu
kazanır. Allah rızası için malının bir kısmını fakire veren kimse bunun karşılığını Allah’tan alır. Bakara suresinin 261.
ayetinde bu durum şöyle ifade edilir: “Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, her başağında yüz dane olmak üzere,
yedi başak veren bir danenin durumu gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah (ın lütfu) geniştir, (o) bilendir.”
Zekât ve sadaka, insanı cimrilik, kıskançlık ve bencillik gibi kötü huy ve alışkanlıktan arındırır. Zekât ve sadaka cömertliğe alıştırır.