8. Sınıf Dörtel Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 60

Kıymetli öğrencilerimiz 8. Sınıf Dörtel yayınları Türkçe Çalışma kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Sözcüklerle ilgili sorularda doğrudan ve dolaylı anlamları hatırlama hangi anlamlarda kullanıldığını belirleme ve sözcüklerin seçilme nedenlerini görme bu tip soruların doğru cevaplarını bulmak açısından önemlidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Anlam bilgisi hızlı okumayı, okuduğunu doğru anlamayı ve yorumlamayı gerekli kılar. Bununla, sözcüklerin ve deyimlerin anlamlarını kavrama, cümle içinde değişik anlamlarda kullanıldığında bunları anlama ve yorumlama durumu ölçülür. Bunun yanı sıra cümlede verilen yargıyı anlama, yargıyı aktaran kişinin oluşturduğu duygu ve düşünceyi anlama, yargının oluşmasında hangi yardımcı yargılar etkili olmuşsa bunları bulma üzerinde durulur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

1. SORU

Atatürk, öğretmen sınıfa girince, yeni öğrencileri, yeni düşünceleri, yeni okulu görünce, öğretmenin genç ve bilgili olduğunu anlayınca, Türkiye’nin aydınlık ufuklara doğru yol adığını görünce gülümsemiştir.

2. SORU

Atatürk’ün eğitimle ilgili beklentileri, yeni düşüncelere sahip olan öğrencilerin, genç ve bilgili öğretmenlerin yol göstermesiyle Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe doğru hızla ilerlemesidir.

3. SORU

Şiirin Ana Duygusu: Atatürk’ün öğretmen ve öğrencilere karşı duyduğu heyecan ve sevinç.

4. SORU

a-t-t-s-d-c-eslestirme

5. SORU

• Bu zaman da ilkellik olmaz! (Y) Doğrusu: zamanda
• Sokakda yapayalnız oturuyordu. (Y) Doğrusu: Sokakta
• Ağaçta çiçekler açmaya başlamıştı. (D)
• Saçlarında rüzgârdan savrulur şimdi. (Y) Doğrusu: Saçların da
• Sabahta yağmur yağıyordu. (Y) Doğrusu: Sabah da
• Seni sınıfta bekliyorum. (D)

6. SORU

Cevap: B. İstikbal-bağımsızlık

7. SORU

• Annem gülümseyerek bakıyor, gözüyle küçük köpeği işaret ediyordu.
»Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konmuştur.

• Durmadan, bıkmadan, usanmadan kitap okuyormuş.
» Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına ko­nmuştur.

• Kısacası, yarın akşam sonuçlar elimize ulaşacak.
» Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime grup­larıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek ve anlam karışıklığını önlemek için kullanılmıştır.

8. SORU

Cevap: D. Yönetimi halka vermek için çalışalım. İsim-fiil: vermek

9. SORU

Cevap: A. Bu yıl kış uzun sürdü.

Diğer şıklardaki fiilimisler:

  • bakınca
  • tartışmak
  • geçen

10. SORU

Cevap: C. Kötümserlik

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir