7. Sınıf Ada Matbaacılık Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 92

Sevgili öğrencilerimiz 7. Sınıf Ada Matbaacılık yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Sosyal bilgiler sözel bir ders olduğu için mantıkla ve formülle değil anlama ve yorumlama kabiliyetleri ile öğrenilir Bu yüzden öncelikle anlatılan şeyleri anladığımızdan emin olmalı sonra öğrendiğimiz şeylere de bir yorum yapmayı bilmeliyiz. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Yukarında bahsettiğimiz sorunlar sadece devlet okullarının değil, özel kurumlarında sorunu. Ülkemizde yabancı dil sorunu çok fazla emek ve maddi kayba yol açan ciddi bir sorun. Bakış açısını değiştirerek bu sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Bu kadar fazla emek ve paraya gerek olmamalı. Diğer ülkelerde böyle değil, en azından onların bu işi nasıl yaptığını incelemek lazım.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları 5. Ünite Ekonomi ve Sosyal Hayat Sayfa 92 Sanayileşme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Sanayileşme

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 92 Cevabı

Sanayi İnkılabı neredeyse dünya üzerindeki tüm ülkeleri olumlu veya olumsuz etkilemiştir. Sanayi İnkılabı’nın olduğu yılları düşünerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ticaretin gelişmesiyle buharlı makinenin bulunması arasındaki bağlantı nedir?

  • Cevap: Buharlı makinenin bulunması ile birlikte seri üretime geçilince, üretilen ürün sayısı kat kat artmış ve bu durum da ticareti geliştirmiştir.

2. Buharlı makinenin bulunmasıyla başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde ne tür değişiklikler olmuştur?

  • Cevap: Bu ülkeler seri üretime geçmişlerdir ve bir anda yüksek derecede ham madde ve ürettikleri ürünleri satacakları pazar ihtiyacı duymuşlardır. Bu durum da sömürgecilik anlayışını geliştirmiştir.

3. Bu değişiklikler Avrupa ülkelerini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Avrupa ülkeleri kısa sürede ekonomik anlamda büyük zenginlik ve refah yakalamıştır. Ancak bu refah, işçi sınıfının değil elit, zengin kesimin (Örn: Fabrika sahipleri) olmuştur.

4. Avrupa’da meydana gelen bu değişiklikler Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiş olabilir?

  • Cevap:  Osmanlı Devleti, sanayileşme hareketinden çok uzak kalmış ve bu yeniliği yakalayamamıştır. Bunun sonucunda Osmanlı pazarı, Avrupalılar için açık bir hedef haline gelmiştir.
  • Düşünün ki Osmanlı pazarında sanayi(Makineleşme) olmadığı için, bir pantalonun değeri 20 altın. Bu pantalonun üretilmesi için el emeği veriliyor, vakit geçiriliyor ve bu yüzden fiyatı yüksek.
  • Avrupa’da ise aynı pantalon, sanayi tesislerinde seri şekilde üretilebiliyor. Pantalondan çok sayıda bulunduğu için değeri 5 altın. Ancak bu pantalon Osmanlı piyasasına getirildiğinde, 20 altına satılıyor.
  • Bu durum sonucunda ise Osmanlı halkının sahip olduğu para büyük ölçüde Avrupa devletlerine gitmeye başlıyor ve Osmanlı, modern tekniklerle üretim yapamadığından dolayı her geçen gün fakirleşiyor.

5. Avrupa’da meydana gelen bu değişikliklerin günümüze kadar uzanan etkilerine örnekler veriniz.

  • Cevap:  Örneğin günümüzde Avrupa devletlerinin pek çoğunun ürettiği 2-3 marka otomobil bulunurken, sanayi devrimini yakalayamayan ülkemizin ürettiği bir otomobil henüz bulunmamaktadır.

6. Sanayi İnkılabı’nın ardından ülkeler arası sömürgecilik yarışı başlamıştır. Bunun sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Artan üretim ile birlikte çoğalan ham madde ihtiyacı, iş gücü ihtiyacı ve yeni pazarlar bulma ihtiyacı, Avrupa ülkeleri arasında sömürgecilik yarışını başlatıyor

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir