7. Sınıf Mevsim Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 225

Değerli öğrencilerimiz Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin bu yıl okudukları mevsim yayınları Fen Bilimleri ders kitabının yanıtları aşağıdadır kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Ama okuma yorum yapma, eleştirme özet çıkarmak için yapılıyorsa okuma hızı yavaş olmalıdır. Hızlı okumanın en önemli yolu sesiz okumadır. Sessiz okuma hızı arttırdığı gibi anlamayı da kolaylaştırır. Sessiz okuma dudak kıpırdatmadan, kafa sallanmadan sadece gözle takip ederek okumadır. Hızlı ve anlamlı okuma becerisi kazanabilmek için bol bol okuma çalışmaları yapılmalıdır. Önce gazete, öykü ve roman gibi şeylerle işe başlamalı giderek boş zamanları okuyarak değerlendirme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı

1. Elektrik enerjisi kullanılarak yapılanlara örnekler veriniz.

Elektrik enerjisi, durgun enerjiden hareket enerjisine geçmeyle elde edilmektedir. Potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşmesi, ısı ve ışık enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesi elektriğin üretilmesine yarar. Elektrik iletken kablolarla taşınmaktadır. İletkenler sayesinde ana hatlardan şehir hatlarına kadar gelmektedir.

Elektrik enerjisi kullanılarak yapılanlar, beyaz eşyaların çalışması, teknolojik cihazların çalışması, şarj edilebilir cihazların çalışması, elektrikli araçların ve taşıtların çalışması şeklindedir. Elektrik enerjisi sayesinde ısınma, aydınlanma gibi faaliyetler de gerçekleştirilmektedir. Elektrik en önemli ihtiyaçlardan biridir. Elektrik enerjisinin doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Ülkemiz enerji bakımından dışa bağımlı olduğu için elektrik enerjisinde tasarruf etmek de önemlidir.

2. Elektrik enerjisi başka enerji çeşitlerine dönüşebilir mi? Cevabınız evetse elektrik enerjisini başka enerji çeşitlerine dönüştüren araçlara örnekler veriniz.

Enerji, vardan yok edilemez; yoktan da var edilemez. Termodinamik yasalarına göre enerji dönüşüm içindedir. Evrende bütün enerjiler birbirlerine dönüşür. Potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşür. Kinetik enerji, ısı enerjisine dönüşür. Işık enerjisi de ısı enerjisine dönüşebilir.

Enerji, insanlığın en muhtaç olduğu ihtiyaçtır. Günümüzde özellikle elektrik enerjisi üretimi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının tabiata bir zararı bulunmamaktadır.

Her enerji gibi, elektrik enerjisi de başka enerji çeşitlerine dönüştürülebilir. Elektrik enerjisi taşınabilir, depolanabilir. Bununla beraber dönüştürülebilir. Elektrik enerjisinin dönüşümü ile birlikte birçok teknolojik cihaz geliştirilmiştir.

Elektrik enerjisi şu enerjilere dönüştürülebilir:

Isı enerjisine dönüşebilir.
Işık enerjisine dönüşebilir.
Hareket enerjisine dönüşebilir.
Örnekler: Elektrikli soba, elektrikli araç vb. örneklerdir.

3. Enerji tasarrufu yapmanın neden önemli olduğunu açıklayınız.

Evde enerji tasarrufu enerjinin akıllıca kullanılışı anlamına gelir ve gereksiz enerji tüketimini önlemekle yapılır. Enerji ihtiyacı ve kullanımı açısından üzerinde en fazla durulması gereken grup ailedir. Çünkü toplumda aileler, diğer kaynaklarda olduğu gibi enerji kaynaklarının kullanımı ve tüketiminde de rol oynayan en önemli tüketici gruplarından biridir. Sağlıklı, rahat, temiz ve etkin bir ev ortamının yaratılabilmesi için yürütülen ısınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi çeşitli faaliyetler için aileler enerji kaynaklarını kullanmakta ve buna bağlı olarak her ay bütçelerinden binlerce lira harcamaktadır.

Evde toplam enerji kullanımının yaklaşık %40’ı sıcak su sağlama, yiyecek hazırlama ve pişirme, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, aydınlatma, kişisel bakım, eğlenme, dinlenme ve iletişim gibi faaliyetler, %60’ı da konutun sahip olduğu özellikler ile ilişkilidir.

Özellikle konutlarda tüketilen enerjinin toplam enerji tüketiminin yaklaşık 1/3 oranında olduğu dikkate alınırsa bu alanda yapılacak tasarrufun hem aile açısından hem de çevre açısından önemi ortaya çıkmaktadır.

4. Kaçak elektrik kullanımı nedir? Bunun zararları nelerdir?

Kaçak elektrik, elektriğin yasal olarak kullanılmamasıdır. Elektrik ana hatlardan şehir hatlarına ve yerleşim yerlerine ulaşınca elektrik sayaçlarından geçerek bedeli oluşturulmaktadır. Böylece elektrik satılmaktadır. Sayacın bir şekilde bozulması ve elektriğin bozuk sayaç üzerinden geçirilerek kullanılması kaçak elektrik kullanımıdır.
Kaçak elektrik kullanımının zararları şu şekildedir:
Kaçak elektrik kullanımı ülke ekonomisine zarar verir.
Kaçak elektrikte kayıp elektrik bedeli olarak diğer aboneler bedel öder.
Kaçak elektrik elektrikli cihazların ve elektrik dağıtım sistemlerinin bozulmasına neden olur.
Kaçak elektrik enerji kaybına neden olur.
Kaçak elektrik, cihazların zarar görmesine neden olur.
Kaçak elektrik dış borçlanmaya neden olur.

5. Elektrik sigortası ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?

Sigorta elektrik devre elemanlarından biridir. Devreye seri olarak bağlanır. Sigorta, devrenin güvenliği için önemlidir. Sigortanın çalışma prensibi, devrenin güvenliğinin sağlanmasına göredir. Sigorta devrede aşırı akım yüklenmesi yaşandığı durumlarda akımı keserek elektrikli cihazların zarar görmesini engeller. Sigortaların atması bu yüzdendir.

Sigorta elektrik devrelerinde bir güvenlik olarak evlerde, iş yerlerinde, sanayide, okulda ve elektriğin ihtiyaç duyulduğu her alanda kullanılmaktadır. Sigortanın kullanılmadığı yerlerde elektrik devresinde yaşanan aşırı yüklenmeler elektrik cihazlarının bozulmasına, yanmalara ve patlamalara neden olabilir. Sigorta bütün bunların yaşanmasına engel olan bir sistemdir. Elektrik devresinde bulunması gerekir. Basit devrelerde gerek yoktur.