6. Sınıf MEB Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 176

İlköğretim 6. Sınıf öğrencilerinin bu yıl okudukları Türkçe Çalışma Kitabının MEB yayınları için cevapları bu sayfaya izler için ekledik. Sınav dönemi maalesef stresin öğrencilerde tavan yaptığı bir dönem. Birde buna aile baskısı katılınca tam bir ders çalışmama durumu ortaya çıkıyor. Bu durum en tehlikelisi çünkü burada öğrenci kendisinden daha çok çevresinde ki kişilerin, ailesinin ne diyeceğini düşünüyor. Çözüm ise basit. Biraz oturup bazı sorulara cevap aramak ve bunu bilinç altınıza oturtmak yeterli olacaktır. Örneğin kim için ve neden okuduğunuzu cevaplayın. Bu sorulara cevabınız “kendim ve kendi geleceğim” için ise çevrenizdeki kişileri neden kendinizden daha fazla düşünüyorsunuz? Bu durum çok daha uzun bir konu olduğu için talebiniz olursa başka bir yazıya erteliyorum.

Sayfaların cevapları çözüldükçe içeriklerimizi güncelliyoruz yani bugün bakıp da göremediğiniz sayfa yarın eklenmiş olabilir. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı İlk Türk Piyanosu Cevapları

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Sanat ve Toplum Sayfa 175, 176, 177, 178 İlk Türk Piyanosu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

İLK TÜRK PİYANOSU

1. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştirerek cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

İşlenerek yapılan üretim. = İmalat (İmalathaneden yeni çıktı)
Duvar kenarlarına yerleştirilen, üstüne ayna ve başka süs eşyası konulan.= Konsol (Annem eve konsol aldı.)
Çekmeceli, dolaplı mobilya.=
Dikişte kullanılan pamuk ipliği.= Tire (İzmir’in Tire ilçesini hiç duydunuz mu?)
Bir konu veya nesnenin başlıca özelliklerini yansıtacak biçimde hazırlanmış taslağı.= Kroki (Evin krokisini çizmişlerdi.)
Eskiden beri mevcut olan özelliklerini taşıyan.= Otantik (Oranın otantik bir havası vardı)
Engel, uymazlık.= Beis (Bu olayla ilgili bir beis yaşanacağını zannetmiyorum)
Ağaçtan, tahtadan yapılmış.= Ahşap (Ahşap mobilyaları çok güzeldi)
Yapı kurma, yapı yapma.= İnşa (İnşa aşamasındaki o bina acaba ne zaman bitecek?)
Gerekli olan malzemelerin, parçaların tümü.= Edevat (Alet edevat çantanı hazırladın mı?)

2. ETKİNLİK 

“İlk Türk Piyanosu” adlı metin sizce gerçek bir metin mi yoksa kurgu bir metin midir? Nedenleriyle birlikte yazınız.

  • CevapGerçek bir metindir çünkü yazının başında şöyle bir giriş yapılmıştır: Bu tamamen tesadüf eseri ortaya çıkartılmış, belgelere dayanan tarihî bir olaydır. Aynı zamanda ilk Türk piyanosu hakkında bilgilere ulaşıyoruz.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metnin ikinci paragrafında geçen edat ve bağlaçları tabloya yazınız.

  • Cevap:

EDATLAR: yol yapımı ile…  düşündüğü için…

BAĞLAÇLAR: dokumacılık ve halıcılığın… görür ve bu piyanonun…  Vali Enis Paşa satın almış ve…

4. ETKİNLİK 

Tanınmış yaşlı bir ressam, cebinde parasının olmadığını bildiği hâlde bir lokantaya girdi. Lokantacıya yiyeceği yemeğe karşılık kendisinin portresini yapacağını söyledi. Lokantacı kabul etti. Ressam karnını tıka basa doyurdu, daha sonra lokantacının portresini birdenbire çizerek masaya bırakıp kalktı, yürümeye başladı. Lokantacı masadaki portresine baktı ve beğendi. Ama şu sözleri söylemeden de duramadı:
“Bir dakikada resmimi çizdiniz fakat bir saattir yemek yiyorsunuz.”
Ressam hemen cevabını verdi:
“Sadece bir dakika değil, 60 yıl artı bir dakika…”

Yukarıdaki hikâyede ressamın son sözünden ne anladığınızı sanat, tecrübe ve emekle ilişkilendirip noktalı yerlere yazınız. Metne uygun bir başlık belirleyiniz.

  • CevapBenim Başlığım: Sanat Bir Hayattır, Emek ve Sanat…

5. ETKİNLİK 

a) Aşağıda verilen görsellerdeki müzik aletlerinin adlarını noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:


b) Kendinizi sevdiğiniz bir müzik aletinin yerine koyunuz. Bu müzik aletinin dış görünüşünü, müzik türünü ve daha çok hangi yörelerde çalındığını onun ağzından anlatınız. Arkadaşlarınızdan bu müzik aletini tahmin etmelerini isteyiniz.

  • Cevap: Bakalım benim adımı kim bilecek. Ben Türkiye’de en yaygın olan “telli çalgı”yım. Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktayım. Tekne kısmım genelde dut ağacından yapılmaktadır. Ancak dut ağacının dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır. Sap kısmının tekneden uzak kısmı üzerinde tellerin bağlandığı Burgu adı verilen parçalar vardır. Akordum bu burgular kullanılarak yapılmaktadır. Sap kısmı üzerinde misina ile bağlanmış perdeler bulunmaktadır. Mızrap veya Tezene adı verilen kiraz ağacı kabuğu veya plastikten yapılan araçla çalındığı gibi bazı yörelerimizde parmakla da çalınmaktadır. Bu çalım tekniğine “Şelpe” adı verilmektedir. Üzerimde ikişerli veya üçerli guruplar halinde üç gurup tel bulunmaktadır. Anadolu’nun pek çok yerinde çalınmaktayım. (Bu enstrüman bağlamadır)

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki anketi 10 kadın ve 10 erkek üzerinde uygulayınız. Anket sonuçlarını verilen grafikte gösteriniz.

Anket Sorusu:

Buna göre çevremdeki insanların çoğunluğunun sanat algısı üzerine yoğunlaşmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir